И ми свог Саприма за трку имамо


Вермин Саприм (Фото: www.c-span.org)
Вермин Саприм (Фото: www.c-span.org)

На председничким изборима 2012. у Сједињеним Државама један од кандидата био је и мало познати Вермин Саприм. Та мала популарност и непознавање дотичног не би било ни мало чудно, будући да је тешко попамтити и локалне политиканте, да Вермин Саприм није у најмању руку чудак који се и по изгледу али и по обећањима издваја од свих осталих.

Весна Веизовић (Фото: Васељенска ТВ)
Весна Веизовић (Фото: Васељенска ТВ)

Наиме, Саприм је првенствено уметник перформанса и како за себе каже поборник анархистичког система. Изгледом не само да се издваја од политичких противника, него и уопште од масе, углавном због огромне гумене чизме коју увек носи уместо шешира, браде и фризуре којом подсећа на патуљка али и генерално целом појавом изазива пажњу где год да се појави.

Но, пошто је данас свет толико „узнапредовао“ бар што се тиче модних детаља, па ни хаљина од живог меса није необична појава, тако су Саприма управо његова урнебесна предизборна обећања која је давао америчком народу издвојила од свих досадашњих кандидата.

Поред понија који би добио сваки амерички грађанин, Саприм је обећавао својим гласачима и да ће прање зуба постати дужност када он дође на власт.А ако изузмемо дизање нивоа свести о зомби апокалипси што је била такорећи основа изборне кампање, победничко обећање је дефинитивно путовање кроз време.

Поред Вермина Саприма у трку за најлуђег председничког кандидата у свету ове године ушао је и Дарт Вејдер главом и брадом, који се на ту функцију кандидовао у Украјини.

Додуше Вајдер није формално учествовао на изборима, али је путем онлајн петиције добио више од 25 хиљада гласова.

Сигурно је да у свету постоји још сличних примера који својом појавом на сатиричан начин приказују истинско стање у политици и вишепартијском систему и чија обећања, као што је путовање кроз време, убиство Хитлера и спречавање избијања Другог рата како би се изменио ток историје, нису ништа мање невероватна него било која друга која добијају грађани широм света од својих политиканата.

cizma-glavu-cuva-2

У Србији владајућа коалиција има доста њих који по много чему подсећају али и превазилазе Вермана Саприма. Разлика између њих и Саприма је само у одевним комбинацијама и у чињеници да је Сапримова намера исмејавање политичара, док су домаћи политиканти у својој глупости крајње озбиљни.

Последњи и низу испада била је посета Маје Гојковић Ирану, која се том приликом обукла екстремније од тамошњих жена. Желећи да буде већи католик од папе, Гојковићева је овим потезом себе дословно приказала као политичара из вица о људождерима, без хрскавице са гомилом путера на себи и још троје полтрона у себи. Чак су и домаћини били запрепашћени количином љигавости и неимања самопоштовања, да не говоримо да су овакви поступци политиканата постали пракса и да се кроз њихов наступ у свету шаље слика о целокупном народу.

maja gojkovic veci katolik od pape
Краљ ласпуса илити шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић, одавно је постао предмет спрдње и ван наших граница. Количина његове глупости и непознавања основних појмова, и то не само значења него и изговора су застрашујућа за некога на таквој функцији. Логичан след закључака је да су они испод њега још гори, или још напреднији у сопственој глупости.

zoran-babic-foto-dragan-kadic-1443165190-748217
За њим отприлике у истом рангу каска и потпредседник скупштине Игор Бечић, иначе бивши кондуктер, који ваљда у свом необузданом осећању инфериорности пред гомилом полуинтелектуалаца из опозиције, мало помало па употреби неку страну фразу којом се сам себи чини паметан. Нажалост, то у већини случајева испадне накарадно, те јој обично или смисао не паше у реченици или је изговори на бабићевски начин, односно погрешно.

igor-becic-serdo-matarela-dordo-mortadela-lapsus-biser-foto-zorana-jevtic-1432678349-667449
Не би то било чудно али ни тако страшно да оваква малигна политикантска сцена није постала свакодневница, те је народу коме би такви требало да служе као какав пример успеха, образовања, знања, а не као предмети за исмевање, и чије спектакле у скупштини очекују не са надом да ће извршити своја народна послања, већ да ће их засмејати својим идиотлуцима.

У ред са поменутим вишим слојевима владајуће странке, међу прве може да стане министар одбране. Бивши керамичар, локални тајкун на ивици закона али зато и врло добар послушник великог вође. Овај министар рецимо признаје да још увек није усавршио путовање кроз време, јер није могао да се одређеног датума телепронтује из Крушевца у Београд. Иако није могао да се телепронтује, министар је на тај дан изузетно поносан јер је током неуспешног лета кога и даље обавија мистерија страдало седам особа.

dragica nikolic ktitorka

Отелотворење Нушићеве „Госпође министарке“ добили смо у првој дами Србије, међутим како је владавина њеног мужа потрајала дуже него ли министарке Живке из истоимене приче тако је госпођа Николић успела да почини много више глупости.

Поред фондације која носи њено име, непрофитне са дебелим профитом, затим званичне веб странице „супруга председника“ која је неколико дана била део сајта Владе републике Србије, па све до ктиторског самохвалисања по црквама где, додуше још није добила фреску али јој име поносно виси на једном лустеру. Да само може да је види госпођа Живка, и сама би се постидела…

Председник државе, суоснивач напредних, вазда тужног лица за које неки веле да је професионална деформација бившег гробара, љубитељ добре ракије и домаћин у ком жена газдује а кум га анатемише, више ништа и не обећава. У последње време само клима главом, чуди се на Коштуничин начин, промумла понешто и чека ваљда следеће изборе или легализацију да му актуелна министарка грађевине не поруши тешком муком од народног новца стечене викендице на обали Дунава. А можда је мученику преко главе родбинских бламова и и хирова супруге, због које је и ташти морао дипломатски пасош да обезбеди…

na-zakletvu-pozvao-i-tastu-toma-nikolic
А тек поменута министарка, чланица Трилатералне комисије, некада Гица прасица која се у међувремену стесала и провалила како ради фотошоп, па у позним годинама започела политиканстко манекенску каријеру, је чиста комедија.

zorana-02-foto-nebojsa-babic_ff
У женском делу напредњачког табора поред Зоране, битну улогу игра и министарка без портфеља. Јадранка, познатија и као Вучићева Орлеанка, увек са превише шминке неадекватно распоређене чиме изазива пажњу неистомишљеника који и даље нису потпуно сигурни у њен пол.

ZgTza
Коловођа овог циркуса који није ништа мање надреалан ни од коалиционих партнера нити од квазиопозиције, егоцентрик опседнут медијима, годинама угњетаван од свог политичког оца Шешеља, који му је и окупио овакав политички кадар, говорећи да је у странци потребан само један паметан и то он сам.

vucic seselj
Он, Александар Вучић, велики вођа вазда је окружен булументом режимских новинарчића који неколико пута годишње предвиђају којекакве катастрофе у виду државних удара, потенцијалних атентата, у свакој па и добронамерној критици која вођи није по вољи они виде неку теорију завере , док су истовремено спремни да сваки његов корак (који је сваки до једног катастрофалан) величају и од њега праве истовремено и жртву и националног хероја. У друштву неписмених и незналица којима руководи страхом и уценама, јер се и њиме на исти начин руководи, јер и не зна за другачије, исто примењује и на народу.

vucic-plakat montaza

На крају овог тужног излагања о катастрофалној садашњици која нас је задесила где владају најгори, најглупљи, људи без знања, савести и свести о својим неделима којим свакодневно уништавају ову земљу чинећи од ње карикатуралну творевину, не види се нека велика разлика између оних обећања која је Американцима давао Саприм од оних које смо ми добијали од својих политиканата, чак из ове перспективе његова машина за путовање кроз време делује реалнија од Вучићеве здраве и богате Србије.

Ауторка: Весна Веизовић
Извор: Васељенска ТВ


Напиши коментар