Косово и Метохија: Срби стрепе од новог погрома


Фото: Танјуг/АП
Фото: Танјуг/АП

Док трају сукоби у Приштини, наши сународници у покрајини страхују од преливања немира. Позив на опрез, посебно у повратничким насељима.
Док траје хаос на приштинским улицама, јер су албанске опозиционе партије кренуле и сузавцем, бибер-спрејом и Молотовљевим коктелима у битку против оснивања Заједнице српских општина, представници Срба у покрајини стрепе да би немири могли да се прелију у средине где живе наши сународници. Зато позивају народ на опрез, а све надлежне институције, укључујући међународне, да зауставе насиље.

У центру Приштине и јуче су су трајали сукоби полиције и присталица опозиције, јер је ухапшена посланица Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи. Полиција је упала у стан Аљбина Куртија, лидера покрета „Самоопредељење“, а све због инцидената од пре два дана, кад су у парламетну бацани сузавци, а испред Молотовљеви коктели.

Опозиција поручује да неће одустати од захтева за повлачење споразума о формирању ЗСО, захтевају да се посланица ослободи и да се прекине прогон њихових чланова.

Апел да се што пре прекину сукоби, чији је фитиљ запаљен у парламенту Косова, јуче је упутио и директор Владине канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је с политичким представницима Срба у косовским институцијама посетио Ораховац, Велику Хочу и манастир Зочиште.

Грађани са севера КиМ јуче се спонтано окупили у месту Рударе, у општини Звечан, како би изразили незадовољство због неспровођења Бриселског споразума и суспензије формирања ЗСО.

– Није природно и нормално да у условима у којима су највећи проблеми незапосленост, криминал и корупција и који муче и Албанце и Србе на КиМ, главна тема буду Срби, Београд и Заједница српских општина! – указао је Ђурић.

Љубомир Марић, министар за локалну самоуправу, рекао је да на дешавања у Приштини мора да уследи жустар одговор:

– Забрињава нас да се насиље не прелије на Србе, а посебно на повратничка насеља и средине где је мало Срба. Постоји опасност да дође до компликација на северу, који је увек био адреса за измештање политичких проблема из Приштине.

Запаљива атмосфера негативно ће утицати и на процес повратка, а ресорни министар Далибор Јевтић сматра да наметање силе као решења довољно говори да је „ово још далеко од онога што треба да буде демократско друштво“.

 


Напиши коментар