Луис Mекензи: Чланство Kосова у Унеско би била „увреда не само за Унеско већ и за саме УН“


general mekenzi
Бивши командант Сектора Сараjево Уjедињених нациjа, пензионисани генерал-маjор канадске воjске Луис Mекензи: Чланство Kосова у Унеско би била „увреда не само за Унеско већ и за саме УН“
Бивши командант Сектора Сараjево Уjедињених нациjа (УН), пензионисани генерал-маjор канадске воjске Луис Mекензи проговорио jе данас против чланства Kосова у Унеско и навео да би то била „увреда не само за Унеско већ и за саме УН“.

„Дати добродошлицу Kосову у Унеско била би увреда не само за Унеско, већ и за саме УН“, рекао jе генерал Mекензи.

У кратком видео клипу коjи jе снимљен у оквиру кампање за „НоKосовоУнесцо“, генерал Mекензи jе рекао да jе био шокиран када jе прочитао да Kосово тражи чланство у Унеско.

„Знате, ово jе упркос чињеници да jе вођство Kосова последњих 15 година игнорисало безобзирно разарање, оштећивање и скрњављење српских цркава и манастира. Oво су управо симболи коjе би Унеско требало да штити – симболи културног наслеђа“, подсетио jе генерал Mекензи.

У оквиру званичне петициjе „НоKосовоУнесцо“ прикупљено jе преко 138.000 потписа и циљ jе да се до гласања о чланству Kосова у Унеско прикупи укупно 150.000 потписа.

Првих 100.000 потписа jе већ предато генералном секретару Унеска Ирини Боковоj у Паризу.

Противници приjема Kосова у Унеска покренули су електронску петициjу.

На слици петициjе, осим поруке “НO Kосово ин Унеско”, иначе супротне косовском слогану “KOСOВO ин УНEСЦO”, на логоу Унеско-а, види се људски лик коjи скида крст са његовог крова, као подсецање на уништавање православних хришћанских цркава и манастира, од стране екстремних косовских Aлбанаца, посебно у побуни 17. марта 2004.

Одлучиће неколико гласова

Дипломатска битка Србије против пријема Косова у Унеско данас треба да положи најтежи испит, јер на заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, у 11 часова почиње дебата, а касније и гласање о захтеву Албаније да Косово постане део ове организације. Иако се државни врх нада најбољем, нико не може да предвиди какав ће резултат бити.

Наш амбасадор при Унеску Дарко Танасковић каже, за “Новости”, да је, имајући у виду специфичан начин изјашњавања, на основу ког се уважавају само гласови за и против, а не и уздржани, исход сасвим неизвестан!

– Сасвим је сигурно да се повећава број држава којима је близак наш предлог о одлагању ове тачке, бар до следећег заседања, за две године – истиче Танасковић. – Уколико, ипак, буде било изјашњавања, одлучиће неколико гласова.

Док Србија поштеним дипломатским средствима води битку против пријема Косова у Унеско, Приштина игра прљаво. Наш амбасадор морао је да упути званичан протест јер су Хашим Тачи и контроверзни албански бизнисмен Реџеп Пацоли у фоајеу притискали представнике земаља да им дају глас.

– Наши протести су уродили плодом. Лобирали су у холу и кафетерији Унеска, а од суботе се више нису појављивали – каже Танасковић за наш лист.

Епископ рашко-призренски Теодосије рекао је да су манастири на КиМ наслеђе СПЦ и да не могу опстати уколико на тим просторима нема српског народа.

– Наш циљ је чување светиња које су подигли наши преци и успели да их кроз сву бурну историју и тешка времена сачувају до данас. Нема ништа вредније и лепше што је сачувано из средњег века од Пећке патријаршије, Високих Дечана, Грачанице и манастира Богородице Љевишке код Призрена – рекао је Теодосије.

Министар за рад Александар Вулин рекао је да би најбоље било када би КиМ апсолутно били у правном поретку Србије, али пошто није, онда би најбоље решење било да Косово не буде примљено у Унеско:

– Борићемо се каква год одлука да буде.

Бивши командант Сектора Сарајево УН, пензионисани генерал-мајор канадске војске Луис Мекензи рекао је јуче да би пријем Косова у Унеско била “увреда не само за Унеско, већ и за УН”.

У видео-клипу који је снимљен у оквиру кампање за “Но Косово Унеско” истакао је да је био шокиран када је прочитао да Косово хоће у Унеско, јер његови лидери последњих 15 година игноришу безобзирно разарање и скрнављење српских цркава и манастира.

У оквиру петиције “NoKosovoUnesco” прикупљено је више од 138.000 потписа.
Извор: Танјуг, Новости


Напиши коментар