Мађарски нацисти се шире по Војводини!


Припадници Јобика
Припадници Јобика

Озлоглашена ултрадесничарска мађарска странка Јобик своје деловање покушава да прошири и на територију Војводине.

Иштван Саваи, потпредседник и посланик те странке у мађарском парламенту, који Војводину назива „јужним крајевима“ и „отцепљеним територијама“, у суботу је отворио пријемну канцеларију у Сенти. Политичари у Србији отварање те канцеларије сматрају неприхватљивим и позивају надлежне да одмах реагују и то онемогуће, јер би последице могле да буду далекосежне.

Премијер Војводине и лидер демократа Бојан Пајтић истиче да је „потпуно неприхватљиво отварање канцеларије посланика екстремистичке и шовинистичке организације“.

„Ради се о парамилитарној организацији која није регистрована у овој земљи. Полиција, тужилаштво и држава треба бескомпромисно да реагују. Деловање те и такве организације не може и не сме бити дозвољено у овој земљи. Последица њиховог појављивања може бити само мржња и страх. Имамо довољно екстремиста у Србији. Не требају нам увезени“, каже за „Ало!“ Пајтић.

Игор Мировић из СНС-а наглашава за „Ало!“ да је екстремизам који шире представници Јобика неприхватљив у вишенационалној Војводини.

„Њиховом посланику не може бити омогућен рад којим би ширио своје шовинистичке предлоге и идеје“, наводи Мировић и додаје да на такву провокацију Србија мора одговорити у складу са законом и добрим обичајима у међународној пракси.

Председник Скупштине Војводине и лидер СВМ-а Иштван Пастор подсећа да је ово други покушај отварања канцеларије Јобика у Србији, те да је претходни покушај био у Суботици прошле године.

„Наша странка има легитимну подршку у Војводини. Заступамо интересе и Мађара, као и оних који то нису. Нема потребе да било ко са стране туторише и да прави раздор и нестабилност у Војводини“, наводи за „Ало!“ Пастор.

Саваи: Јужни крајеви и отцепљене територије

Иштван Саваи, потпредседник мађарске десничарске странке Јобик и посланик у парламенту Мађарске, отворио је у суботу пријемну канцеларију у Сенти. Саваи је изјавио да му је циљ да „олакша двострану комуникацију са Мађарима у ‚јужним крајевима“‘. Тврди је да није реч о партијској канцеларији те странке, већ о посланичкој канцеларији за пријем, која се „неће бавити акцијама против других народа и народности, нити изазивањем тензије или мржње, већ ће помоћи овдашњим Мађарима у обављању послова у Мађарској“. Он је додао да као посланик треба да и „на отцепљеним територијама обезбеди могућност за Мађаре да га потраже, да га информишу о стварима и проблемима који их у свакодневном животу тиште“. – Задатак ове канцеларије је да одржава контакт, да нам помаже у раду и да Мађари који овде живе знају и осете да је Мађарска са њима и да се Мађарској могу обратити било када и поводом било које теме – рекао је Саваи.

Радикални националисти Јобик

Покрет за бољу Мађарску, радикална је националистичка политичка странка крајње деснице у Мађарској. Странка себе описује као „принципијелну, конзервативну и радикално патриотску хришћанску странку“, чија је „основна сврха“ заштита „мађарских вредности и интереса“. С друге стране, академици, различити медији и политички противници оптужују Јобик за фашизам, неофашизам, неонацизам, расизам, антисемитизам, мржњу према Ромима и хомофобију. Војводину називају „јужним крајевима“ и „отцепљеним територијама“.

Аутор: Маја Керановић
Извор: Ало, Васељенска


Напиши коментар