Муралима чува српску историју


Миломир крај "свог" војводе Путника
Миломир крај „свог“ војводе Путника

Наша историја је препуна занимљивих ликова, али их заборављамо и ми који би требало највише да памтимо – каже Миломир Стошковић, седамнаестогодишњи гимназијалац.

Наша историја је препуна занимљивих ликова, али их заборављамо и ми који би требало највише да памтимо – каже Миломир Стошковић, седамнаестогодишњи гимназијалац који, осликавањем мурала на зидовима зграда, настоји да исправи ову неправду.

У свом окружењу до сада је осликао десетак ликова: војводе Степу Степановића, Радомира Путника и Живојина Мишића, вођу Гвозденог пука Миливоја Стојановића Брку, чувеног извиђача из Првог српског рата чија је слика под називом „око соколово“ обишла свет, Драгутина Матића и многе друге, а 2. новембра, на стогодишњицу његове смрти, овековечио је и војводу Војислава Танкосића. Миломир каже да неке мурале може да ослика и за један дан, али нема правила.

Ликовна уметност ме занима одмалена, као основац сам почео са исписивањем графита, али су ми мурали естетски прихватљивији и подобнији за гледање. Срећом, родитељи, другови и околина благонаклоно гледају на мој хоби, баш као и станари зграда на којима сам радио – закључује Стошковић, који се још колеба да ли ће уписати Факултет ликовних уметности или архитектуру.

mural-prokuplje 2
Mural-Vojislava-Tankosica
mural-prokuplje 3

Предлог Магацин-а:

БУНТ!овничка улична уметност
Проактив – екипа уличних уметника
Београд: Графитима за очување славне српске историје (ФОТО)

Аутор: Д. Зечевић
Извор: Новости


Напиши коментар