САД први пут дозволиле употребу ГМО рибе


GMO riba
Фото: treehugger.com

Управа за контролу квалитета прехрамбених производа и лекова САД (ФДА) први пут у историји дозволила је употребу генетски модификоване рибе у исхрани. Након подробног истраживања, генетски модификован атлантски лосос проглашен је пригодним за исхрану, док фрагмент ДНК рибе који убрзава раст не наноси штету, објављено је у саопштењу ресора.

ФДА није пронашла никакве разлике у биолошким или хранљивим својствима лососа „аква адвантиџ“, генетски модификованог атлантског лососа компаније „Аква баунти“, осим што он добија на тежини два-три пута брже од природног. Истраживања су потврдила да фрагмент ДНК, који се убризгава лососу како би се убрзао његов раст, не наноси штету риби. Модификовани лососи у случају бежања из дворишта не могу да се укрштају са природном популацијом. Осим тога, нису у стању да се размножавају и саме модификоване особине су стерилне.

У модификоване рибе су убризгани специјални гени за бољи раст и отпорност на болести. За постизање масе за продају, таквој риби је потребно два пута мање времена и 25 одсто мање хране. Риба ће бити узгајана у затвореним рибњацима у Канади. Ова технологија могла би да буде кључ за решавање светског проблема глади, а месо лососа учиниће значајно приступачнијим, пише „Вашингтон пост“.

tel fda
Ова одлука ФДА је била веома критикована. Између осталог, критичари примећују да није спроведен довољан број истраживања како би се доказала потпуна безбедност производа. Међутим, тешко да ће такве критике утицати на позицију ФДА, која је након вишегодишњих експеримената закључила да је такав производ подједнако безбедан као и обични атланстски лосос.

Предлог Магацин-а:

Да ли ико помишља да ћемо oвакве слике због ГМО имати у Србији?
Светска наука: Лекари званично потврдили први смртни случај код људи проузрокован ГМО
Ко данас тврди да ГМО није штетан сутра може рећи да је уранијум пун витамина

Извор: Восток


Напиши коментар