Србија на првом месту у свету по производњи малина


Maline1Наша земља са производњом већом од 100.000 тона „црвеног злата“ надмашила Чиле и Пољску. Приход државе од продаје јагодичастог воћа премашиће 250 милиона евра.

Ово су, како нам је рекао Жељко Радошевић, државни серкретар у Министарству пољопривреде, подаци Пословног удружења хладњачара Србије. Како истиче, само је у првих десет месеци извезено више од 80.000 тона замрзнуте малине, која је и по свом квалитету испред конкуренције.

– До сада је остварен девизни прилив од око 200.000 евра – објашњава Радошевић. – Овогодишња, рекордна, производња малина не памти се у протеклих 25 година. Малине је ове године било нешто више од 100.000 тона, а тек мали део остане у Србији. Српска малина је цењена у свету, па је највећи део намењен извозу. Међу највећим увозницима смрзнуте малине су Белгија, Немачка, Француска и Скандинавија, док су се отворила нова тржишта у Јапану и Индији. Свежу воћку продајемо Аустрији и Немачкој. Свакако, имамо добре предуслове да лидерску позицију задржимо и у наредном периоду.

Према званичним подацима, каже наш саговорник, производња малине у Пољској ове године је на нивоу од око 70.000 тона, док је у Чилеу већа од 45.000 тона. Ипак, Чиле Србији није конкуренција, јер је њихово тржиште усмерено највише на Америку. Наши „противници“ су пољски узгајивачи малина.

– Ове године су и произвођачи били задовољни откупном ценом малина – више од 200 динара за килограм – каже Радошевић. – Министарство, преко пољопривредних санитарних служби, стално организује тематске радионице, како би се подигао ниво агротехнике у малињацима, а самим тим повећао и принос. Трудимо се да предупредимо све проблеме који могу да настану у самој производњи, кроз заштиту и хигијену бербе. Држава се труди да помогне са новим засадима и субвенцијама за поставку система за наводњавање, противградне заштите, па и осигурања усева.

Треба истаћи да је швајцарска влада преко своје Агенције за развој и сарадњу омогућила запослење 347 младих из западне Србије. Свако од њих, уз добијена средства, засадио је малину на најмање 15 ари, а поједини хладњачари већ су потписали уговоре са младим малинарима.

Аутор: Ј. Субин
Извор: Новости


Напиши коментар