Степинац светац за 75.000 евра?


До ореола за паре: Алојзије Степинац почива у загребачкој катедрали. Фото: викимедиа.орг
До ореола за паре: Алојзије Степинац почива у загребачкој катедрали. Фото: викимедиа.орг

Италијански новинар Гианлуиги Нужи објавио је књигу под насловом „Трговци у цркви“ (Merchants in the temple) у којој је обелоданио најновије финансијске махинације Ватикана и грамзивост ватиканских званичника.

У књизи је, преносе британски медији, између осталог наведено да је више од 75.000 евра цена за светитељску канонизацију, док је за беатификацију исте особе, а која претходи канонизацији, тарифа за 10.000 евра нижа.

У ове новчане своте, како се наводи, нису урачунати поклони, који се морају дати највишим ватиканским званичницима, као и подмићивања разних црквених високодостојника, да би се излобирала беатификација, а потом и канонизација. Сви трошкови падају на терет предлагача, односно филијале Римокатоличке цркве у оној земљи из које се неки католик беатификује, односно канонизује.

Хапшења и заплена 40 милиона евра

Папа Фрања и Ватикан су тренутно реаговали и књигу италијанског новинара ставили на листу проскрибованих дела. У ватиканској каси је одмах замрзнуто више од 40 милиона евра прикупљених од римокатолика широм света за промоцију светаца из њихових локалних средина. Ухапшене су такође две особе које се у Ватикану сумњиче да су аутору књиге доставили компромитујући материјал о најновијим малверзацијама.

„Ватикан овим свотама може добро да заради кроз наплату проглашења неког римокатолика за блаженог, затим и за свеца. То је први схватио папа Јован Павле Други. Он је за време своје владавине практично створио „ватиканску фабрику светаца“. Канонизовао је 482 особе и тако припунио касе Ватикана и џепове својих сарадника“, наводи се у књизи, која је поткрепљена факсимилима докумената.

У свом јавном осврту на ову књигу председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу проф. др Србољуб Живановић из Лондона, запитао се „Колико ‘цркву у Хрвата’ кошта проглашење злочинца Степинца за свеца“?

– Поставља се питање колико Хрватску и њену Бискупску конференцију кошта проглашење за светитеља, осуђеног ратног злочинца, кардинала Загреба и целе Независне државе Хрватске, врховног војног викара и руководиоца хрватских кољача Срба, Јевреја и Рома Алојзија Степинца? Добро је познато да је Степинац био духовни вођа хрватских кољача усташа, да је водио кољаче из Јасеновца на поклоњење папи у Ватикан, да је лично насилно покрштавао српску и јеврејску децу и одрасле, а сада су се појавили и сведоци који тврде да су видели Степинца како коље српску и јеврејску децу – пише Живановић.

Већи скандал од папиних писама

У књизи се такође говори о ватиканској злоупотреби новца прикупљеног у добротворне сврхе, о роби која је нестала из ватиканских трговина и магацина, као и о „мистериозном“ нестанку појединих компромитујућих докумената. Ватикан сматра објављивање ових докумената већим скандалом за Римокатоличку цркву од оног када су папина приватна писма пласирана у јавности.

Он се такође пита „Да ли су Хрвати, Бискупска конференција Хрватске или појединци римокатолици корумпирали поједине владике Српске православне цркве, тзв. екуменисте и новотарце, да изгласају формирање заједничке комисије са Бискупском конференцијом Хрватске која треба да саслуша католичке аргументе о улози Степинца у затирању, односно геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату“.

Извор: vesti-online


Напиши коментар