Злокобна провокација: Усташки симболи на српском стратишту


Усташки симбол:Нож и мач представљају ликвидације у логору Јасеновац
Усташки симбол:Нож и мач представљају ликвидације у логору Јасеновац

Макета усташког симбола послата је као пријава на конкурс за идејно решење Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина, највећем стратишту концентрационог логора Јасеновац. Према сазнањима „Еуроблица“ , модел усташког „У“ са укрштеном камом и мачем достављен је поштом, а праћен је натписима „за конурс без конкуренције“ и „не отварај воз док не стане“.

Такав натпис, потврђују стручњаци, јасна је асоцијалција на депортације људи у логоре, док су нож и маљ симболи ликвидације у концентрационом логору Јасеновац.

Подсећамо, усташки симбол „У“ „дочекивао“ је заробљене и на капији логора, у копјем је, према проценама, страдало око 700.000 људи, већином Срба, Јевреја и Рома, међу којима и много деце.

Пратећа пошиљка је стигла дан након што је званично истекао рок за пријаву идејних решења на међународни конкурс, који је расписан летос.

Планирано је да се Меморијални центар простира на 4,5 хектара, а идеја је да веродостојно прикаже живот заробљеника у логору, као и да жртве добију почаст какву заслужују.

Министарство просвете Републике Српске је тај инцидент одмах пријавило полицији, не желећи да тумаче поруку која је на такав начин упућена. Ни друге институције РС нису се огласиле тим поводом.

Раније је речено да је градња Меморијалног центра изузетно значајан пројекат, којим ће се створити место сталног изучавања и представљања историјске грађе и сећања на геноцид и холокауст.

Парламент РС је закључком од 28. децембра 2014. године задужио владу, да без одлагања, покрене поступак за изграду пројекта Меморијалног центра.

Предлагач закључка у посланик Перица Бундало, каже да због заговарања те идеје до сада није било никаквих претњи и сматра да је пошиљка дело „острашћеног и умом болесног појединаца“.

– Мислим да је то општи став, јер и Хрвати признају те злочине , мада другачије у погледу броја жртава. До сада није било еких негативних коментара, већ углавном одобравања идеје, уз оцену да је крајње време за то – рекао је Бундало.

Инцидент истражује и Окружно тужилаштво Бањалука.

Увреда за жртве јасеновачког логора

Jasenovac kapijeМакета усташких симбола послата на конурс представља озбиљну провокацију и увреду за жртве јасеновачког логора, оценио је директор Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ Милорад Буква.

– Реч је о озбиљној провокацији јер ништа слично није дошло на адресу Установе ‘Спомен-подручје Доња Градина'“, рекао је Буква у изјави за Срну и додао да таква пријава показује да још постоје неке снаге које заступају ставове из 1941. године. Буква је изразио уверење да ће надлежне службе утврдити ко је послао увредљиву пријаву.

Извор: Блиц


Напиши коментар