Аустралија: Потомак Романових сахрањен у српској цркви


Романови. Фото:  Wikimedia Commons
Романови. Фото: Wikimedia Commons

Нико није могао ни да претпостави да је Стари Ник, како су звали човека који је живео мирним животом у камп приколици у аустралијској Северној Територији, био потомак једне од најмоћнијих, али и најтрагичнијих породица Европе.

Весели човек који је често виђан са вољеним псом био је Леонид Гуревич Куликовски, праунук руског цара Александра III Романова. Међутим, Куликовски ником није рекао за своју “плаву крв” нити било шта о животу пре досељења у Аустралију шездесетих година прошлог века, а те приче понео је са собом у гроб.

Човек је умро у 72. години живота док је шетао са псом, а пронађен је како седи под дрветом док је његово беживотно тело чувао верни љубимац.

Тело је било пуна два месеца у мртвачници, док је Аустралија тражила његове сроднике. Напослетку, пронађена је његова сестра у Данској, где је Куликовски и рођен и она је обавестила Руску Православну цркву да је реч о потомку Романових.

Када је његово тело коначно сахрањено у Српској Православној цркви у Дарвину, породица је из Данске послала саопштење.

“Смрт Леонида Гуревича Куликовског је велики шок за породицу. Тек смо сазнали да није у Москви и надали смо се да ћемо коначно ступити у контакт, али смо само неколико дана касније обавештени да је пронађен мртав”.

Куликовски је унук Олге, ћерке Александра III и сестре Николаја II. Олга и њен муж побегли су на Крим са своја два сина, након што су Романови побијени. Одатле су се преселили у Данску.

Куликовски је директно повезан и са краљицом Елизабетом II и њеним мужем принцом Филипом због сродства са британском, данском и грчком краљевском породицом.

Ипак, желео је да води обичан живот и преселио се у Аустралију када је имао 24 године. Радио је сиднејском Водоводу и никад се није женио нити имао децу. Пре пет година почео је да живи у граду Кетрин, након што је путовао целом Аустралијом после пензионисања.

Сви су га звали “Стари Ник” и нико није знао ни како се заправо зове. Ником није говорио ништа о својој прошлости.

Куликовски није имао ни довољно новца за сахрану, али је једна богата породица из Дарвина понудила да га сахрани на гробљу у Дарвину.

Брендан Хилер из Кетрина, који је присуствовао сахрани, рекао је да је Куликовски био човек “с обе ноге на земљи” који је увек читао и сваког јутра ишао у шетње од по седам километара.

Сахрани су присуствовали представници Руске православне цркве, као и представници власти Русије, Данске и Северне Територије. Сахрањен је у Српској православној цркви, јер руска не постоји у Дарвину.

Извор: News.com.au, B92


Напиши коментар