Бебе остају без неге: Затвара се једини Беби сервис у Београду


bebe porodilisteО једином државном Беби сервису, који постоји од 1988, незванично се сазнаје да ће бити затворен.

Једини Беби сервис у Београду постоји од 1988. године и његови оснивачи су Град Београд, Национална служба за запошљавање и П.У. „Стари град“ (данас П.У. „Дечји дани“). Руководилац сервиса, Рузмилка Ђотуновић, дошла је до незваничних информација да ће сервис бити затворен те је изразила велику забринутост по том питању.

– Потреба за овим видом збрињавања деце је све већа у овом времену с обзиром да ми бринемо о деци која не могу бити обухваћена другим облицима збрињавања. Тим речено, пре свега мислимо на бебе до 1 године и децу са посебним потребама. Заинтересованост корисника је велика тако да постоје и листе чекања – каже Рузмилка Ђотуновић.

Коментар Магацин-а: Док држава све чешће уштеду „ломи“ преко наугроженијих делова друштва постоје и лични примери хуманости: Столар Миле поклонио 252 хранилице за бебе

Беби сервис веродостојно оправдава своје постојање јер у нашем граду не постоји центар који се бави негом беба до шест месеци, као и узраста од шест до 12 месеци. Овај сервис негује 50-оро деце старости од 12 до 24 месеци, а до 36 месеци још 10-оро. То је укупно 162 бебе предјасленог и јасленог узраста. Најмањи број деце је вртићког узраста (од 3 до 7 година) и њих је 24-оро. Што се тиче школске деце, њихов број није велик и њих је само 18-оро.

– Ако бисмо ово преточили у математички оправдана средства, град Београд би платио много више да су ова деца у вртићу или у центрима за специјалну негу и подршку, него што је цена коштања нашег сервиса. Град би издвојио средства на месечном нивоу за 216 корисника, и то без 18-оро деце школског узраста. На годишњем новоу та сума износи 50.666.400 динара за потребе плаћања приватних вртића – додала је Ђотуновић.

Такође, сарадници Беби сервиса негују 30-оро деце са посебним потребама. У овом моменту 210 сарадника сервиса је запослено и нису на терету граду Београду као незапослена лица.

Основни циљ програма сервиса је подршка породици у збрињавању детета у одсуству (и присуству) родитеља, нези и превентивно-здравственом раду, као и одговарајућем васпитно-образовном раду, а да ли ће овај сервис и његов племенити циљ опстати и даље је неизвесно.

Предлог Магацин-а:

Нема новца за децу и породиље, а има за Београд на води?
Србији треба парада трудница јер су угрожене оне, а не „сексулане мањине“

Аутор: Ст. Ђурић
Извор: Блиц


Напиши коментар