Џевад Галијашевић: Европа наградила Ердоганов терористички калифат


Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала
Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да је „трулим компромисима“ ЕУ и Турске додатно угрожена безбедност европских држава и народа, јер Турска неће променити своју неоосманску и политику агресивне исламизације, сукоба са суседним земљама и подршке терористичким групама и организацијама, какве постоје и у БиХ и региону.

– ЕУ је на самиту с Турском наградила Ердоганов терористички калифат отварањем неколико поглавља, безвизним режимом од пролећа и са више од три милијарде евра за решавање избегличке кризе. Награда корумпираном фундаменталисти и диктатору Реџеп Тајип Ердогану од ЕУ је антицивилизацијска, разочаравајућа и неморална“, истакао је Галијашевић.

Он је нагласио да су Немачка и Француска наградиле Ердогана што је покретањем више од милион избеглица са Блиског Истока и Севера Африке бацио Европу на колена, економски угрозио Немачку, а безбедносно цели континент.

„Зар би било могуће извршити такву сложену терористичку операцију у којој је понижена Француска и брутално убијани њени грађани без ове дестабилизације, али и без активне подршке коју Турска даје Багдадијевој терористичкој ‘Исламској држави“, запитао је Галијашевић у изјави Срни.

Он је оценио жалосним да Европа не може схватити да је отварањем граница према Турској још рањивија и да је Ердоганова идеологија ирационална, фундаменталистичка и опасна.

Западне службе, пратећи понашање и дјеловање Ердогана и Давутоглуа, Турске владе, оружаних снага и безбедносних служби, непобитно су утврдиле: Турска снабдева ‘Исламску државу’ војном опремом и наоружањем, обезбеђује превоз и логистичку помоћ борцима ‘Исламске државе’ и Ал Нусра фронта, учествује у регрутацији џихадиста и обезбеђује обуку за њих, турске специјалне јединице боре се заједно са борцима ‘Исламске државе’ (што је нарочито било видљиво у борби са Курдима за Кобане), пружа медицинску помоћ и негу рањеним борцима, и то пре свега јер ‘Исламска држава’, Ал Каида и Турска деле исти поглед на свет и његово уређење – рекао је Галијашевић.

erdoganisis01Он је напоменуо да је Турска извела неразумну злочиначку акцију против Русије рушећи авион руских ваздушних и космичких снага, а да Ердогана у томе није спречила ни чињеница да је Русија с његовом земљом имала уговорене послове који превазилазе све оно чиме га Европа мисли подмитити.

– Ердоган је одустао од ‘Турског тока’, одустао је од нуклеарне електране коју би кредитирала Русија, процес економске, војне и политичке сарадње са Русијом је срушио, и погрешна је процена Немачке и Француске да Турску, која је свесно дестабилизовала Европу, треба подмитити и да ће пријетња престати – упозорио је Галијашевић.

Према његовим речима, рационална безбедносна политика, која жели добро Европи, њеним народима и грађанима, смањила би дипломатске односе на најнижи ниво због реалне претње коју Ердоганова Турска представља данас и Турску би ставила у својеврсни карантин.

– Како се уопште може преговарати са најгорим балканским диктатором који влада дуже и бруталније од било ког политичара са Блиског Истока – упитао је Галијашевић.

Он је подсетио да, с друге стране, европска лицемјерна политика прогања Башара ал Асада само зато што није исламиста, што је његов режим секуларан и што га, у његовој земљи, подржавају и последњи хришћани на Блиском Истоку.

„Из свега овога порука је јасна: НАТО, САД и Европска унија сарађују само са радикалним исламистима попут Ердогана и емира и краљева на Блиском Истоку„, закључио је Галијашевић.

Извор: Срна, Блиц


Напиши коментар