Европски парламент осудио сурогацију!


stop-surogatstvu-eu-parlamentКоначно једна добра вест из Европске уније. Европски парламент је усвојио годишњи извештај о људским правима и демократији у свету за 2014. годину у коме јасно и недвосмислено осуђује праксу сурогације.

У параграфу 114 извештаја наведено је: „Осуђује се пракса сурогације, која подрива достојанство жене обзиром да се њено тело и репродуктивни органи користе као роба“.

Даље се наводи: „сматрамо да пракса гестационе сурогације која укључује репродуктивну експлоатацију и употребу људског тела ради стицања финансијске или друге користи, а посебно у случајевима рањивих жена у земљама у развоју, треба да буде забрањена и сматрана ургентним питањем људских права“.

Иако је ова велика победа постигнута неочекиваном сарадњом про-породичних организација (забринутих због кршења људских права, права жена, а посебно права деце) и феминистичких организација (забринутих због кршења права жена), које су у овој теми ипак успеле да нађу заједнички језик, ова одлука представља велики ударац индустрији тзв. репродуктивне медицине, која је увек спремна да пружи услуге богатим клијентима, као и хомосексуалном лобију. За хомосексуалце који би желели да створе „породицу“, сурогација је један од примарних начина да дођу до деце у Европи и свету.

zensko-telo-nije-na-prodaju

Следећи корак је имплементација поменутог параграфа широм ЕУ са циљем забране свих облика сурогације у земљама чланицама, укључујући и забрану сурогат туризма у земље трећег света.

У јануару је најављена јавна расправа о нацрту новог Грађанског законика Републике Србије, у коме се, између осталог, предвиђа и легализација сурогације. Осим очигледне повреде права и достојанства жена и нарочито деце у овој пракси, очигледно је да ни на међународном нивоу не постоји консензус по питању легализације сурогације.

Стога на овом месту позивамо предлагаче будућег Грађанског законика да моментално повуку спорне тачке које се односе на легализацију сурогације и да их замене са одредбом која би јасно и недвосмислено забрањивале све облике сурогације у Републици Србији.

Српски покрет Двери се активно припрема за најављену јавну расправу, када ћемо изнети све аргументе против сурогације, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Извор: Инфо служба Двери


Напиши коментар