Линта: Погоршан положај Срба у региону


Миодраг Линта
Миодраг Линта

Положај Срба у региону западног Балкана је последњих година погоршан, оценио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и додао да је положај Срба задовољавајући у Мађарској и Румунији.

„Међунардни дан људских права прилика је да се укаже на значај поштовања права сваког поједница, као и националне, верске и сваке друге мањинске заједнице“, навео је Линта у писаној изјави.

Како тврди, Срби у Хрватској и Федерацији БиХ су грађани другог реда, јер су доживели етничко чишћење и велико страдање.

Основни проблем је, сматра он, дискриминација од стране надлежних државних и локалних органа у Хрватској и Федерацији БиХ, као и у делу законодавства.

„Срби у Хрватској живе у веома тешкој ситуацији, јер не могу да врате своја одузета имовинска и стечена права или добију правичну новчану накнаду“, оценио је Линта.

Како тврди, хрватска власт не спроводи Уставни закон о правима националних мањина који гарантује равноправну употребу ћирилице и запошљавање у јавном сектору, не процесуира ратне злочинце хрватске националности и не предузима конкретне мере за економски развој крајишког подручја.

Кад је реч о положају Срба у Федерацији БиХ, Линта сматра да су Срби „конститутиван народ само на папиру, док се њихова уставна права крше у свакодневном животу“.

„У бројним институцијама Федерације нема ниједног запосленог Србина, а малобројни српски повратници напуштају своју имовину, јер веома тешко остварују своја права и немају елементарних услова за одржив останак“, сматра Линта и додаје да Тужилаштво БиХ не подиже оптужнице против налогодаваца и починиоца злочина над Србима.

Председник Савеза Срба из региона, истиче и да је положај Срба у Црној Гори и Албанији „веома тежак“.

„У Црној Гори се води политика дискриминације према Србима, уз покушаје асимилације на највишем нивоу, док су, како додаје Срби у Албанији пред нестанком због политике асимилације у прошлом веку која се наставља до данас“, каже Линта.

Према његовим речима, Словенија одбија да Србима призна статус националне мањине, иако чине највећу националну заједницу после већинског народа, што отежава употребу српског језика.

„И у Македонији постоји дискриминација према Србима у образовању, култури, информисању и положају наше цркве“, оцењује Линта.

Извор: РТС


Напиши коментар