Марш “Стазама српских предака”: Крајпуташи још сведоче о страдању српске војске


Снега нема испод висине од 1.300 метара: дољи део албанских Проклетија (Фото М. Николић) Извор: Политика
Снега нема испод висине од 1.300 метара: дољи део албанских Проклетија (Фото М. Николић) Извор: Политика

Експедиција планинара и новинара са југа Србије која је кренула 6. децембра из Пећке патријаршије на марш дуг 240 километара, којим је пре 100 година ишла српска војска повлачећи се према Албанији, ушла је у Црну Гору где наилази на одличан пријем становништва.

Псле пакленог успона од села Тамаре ка удолини Скадра, српски планинари настављају експедицију кроз Албанију појачаним темпом. Са великим искуством и добром опремом, навикнути на екстремне услове, без проблема су прошли најтеже гудуре, за разлику од српске војске пре 100 година.

– Нико не зна шта су муке тешке, ко не прође Албанију пешке – понављали су деценијама преживели Солунци.

– Од 40.000 војника који су ишли правцем којим ми идемо, само 8.000 је стигло у Скадар, највише зато што је било много малолетних регрута. Сурове Проклетије – записали су с пуно емоција овогодишњи планинари у свом дневнику.

Током викенда, четворочлана екипа је из Црне Горе ушла у Албанију.

– Експедиција је данас прешла 34 километара, од Трешњевика, где смо јуче прекинули пешачење, преко Матешева и Јабуке до Веруше, на 1.210 метара надморске висине. Успут су нас људи пресретали, поздрављали и нудили кафом, ракијом и освежењем – описао је јуче вођа експедиције „Стазама наших предака“ Милан Лапчевић.

Чланови експедиције су на неколико места наилазили на споменике крајпуташе.

Чланови експедиције, Фото: Блиц, Фејсбук
Чланови експедиције, Фото: Блиц, Фејсбук

– Крајпуташи сведоче о проласку наших мученика овим путевима и њиховој жртви. Кажу мештани да су прелазећи преко превоја Веруша масовно страдали јер је било изузетно хладно, а снег високи чак и до пет метара! Потрудићемо се да нађемо обележја тог страшног страдања и сведоке да нам препричају оно што су им прадедови причали. Слава нашим прецима и вечно памћење и дивљење за све што су учинили за нас! – поручио је Лапчевић преко Фејсбука.

Једино нас је зауставила патрола граничне полиције Албаније. Кад су видели да смо уредно прешли границу, захвалили су нам на сарадњи и пожелели срећан пут. Били су љубазни – рекао нам је Николић

Како су и планирали, учесници марша су обишли поприште чувене Мојковачке битке, у којој су страдали многи црногорски јунаци који су помагали српским војницима приликом повлачења и штитили им одступницу. Заједно са Момом Вуксановићем, председником Српског националног већа, положени су венци испод натписа на споменику: „Ми смо пали да би Црна Гора и Србија живјеле“.

План учесника марша је да пређу целокупни пут за 10 до 12 дана и да у Скадру у Албанији положе венце на остатке гробова српских војника.

Пре 100 година – регрути без униформе

Марко Николић, Немања Нешковић, Ненад Митровић и Марко Марковић носе савремену планинарску одећу и обућу од непромочивих материјала. Неки млади војници пре сто година ни униформу нису имали.

„Нас, будуће регруте, рачунају већ у војнике, али ни униформу не добисмо. Ко је натрапао на неки шињел, вероватно са умрлог војника на путу, могао је на нешто да рачуна. Ја од свега тога нисам имао ништа. Кад приспесмо у Сен Ђовани – ни лађе ни хране. Ноћили смо под ведрим небом”, сећао се у једном интервјуу др Наум Ђорђевић, који је као крагујевачки гимназијалац са 17 година кренуо с војском у одступање.

Умро је пре 15 година.

Чланови експедиције. Фото: Блиц, Фејсбук
Чланови експедиције. Фото: Блиц, Фејсбук

Албанску голготу преживео захваљујући усољеним гирицама

Момчило Гаврић из околине Лознице имао је само девет година када се са Дринском дивизијом повлачио преко Проклетија. Остало је забележено његово сећање како је албанску голготу преживео захваљујући усољеним гирицама из Скадарског језера које му је један човек поклонио у Црној Гори, јер „тамо где иде неће наћи ни јабуку ни корен купуса, тамо вреба само смрт”.

Али нагласио је да једе само једну рибу дневно, што је послушао. На крају су гирице спасиле и њега и једног старца којег је затекао умало смрзнутог с пушком на стражи.

За време пробоја Солунског фронта, као командир, Гаврић је помагао у допремању муниције на мазгама. Наредбом Живојина Мишића унапређен је у чин поднаредника. Грци су му поставили златну плочу на Крфу, а Франсоа Митеран му је доделио орден. Преминуо је у Београду 1993. године.

Предлог Магацин-а:

Планинари из Ниша кренули у експедицију преко Албаније стазама Српске војске

Аутори: Јелена Каваја – Политика, Б. Јаначковић – Блиц
Извор: Политика, Блиц
Обрада: Магацин


Напиши коментар