”Ми ништа не обећавамо и то испуњавамо”


vucicСлоган ”Ми ништа не обећавамо и то испуњавамо” из Алан Форда, одлично описује рад Владе Александра Вучића. Никакав динамичан економски раст се није десио, већ само пад, обзиром на стање у јавним финансијама, односно висок спољни дуг.

Ако би Србија желела да у скорије време избегне банкрот (иако смо технички већ одавно у банкроту), морала би остварити евентуално привредни раст од 10%!

Вучићев режим очекује мањи привредни раст, задужују се и даље, а истовремено не желе смањити трошкове! За само годину дана, овај режим, успео је да задужи Србију за 1,130 милијарди евра!

Значи ли то да државу свесно гурају у банкрот?

Економска кретања и изгледи Србије у 2016. години у великој мери ће зависити од кретања у међународном економском окружењу, али и од начина на који ће актуелни режим наставити да уништава Србију.

Ниједна мера фискалне политике није дала адекватне резултате. Додатно су погоршани услови пословног и инвестиционог окружења током 2015. године. Фискална консолидација је обична обмана грађана. Све то указује да ће се и у 2016. години систематски уништавати Србија.

Никакве реформе и модернизације не могу успети које се на силу натурају сопственом народу. Визије, преточене у пројекте, требају бити добро разрађене и правилно предочене грађанима. Зауставити даље уништавање наше економије значило би одупрети се глобализацији као новом облику империјализма, а то значи одупрети се даљој колонијализацији Србије. То подразумева промену економске политике и промену спољнополитичке оријентације, а за то је потребна – воља и одлучност политичке номенклатуре.

Поставља се питање, да ли је владајућа ,,елита” вољна да то уради, затим да ли је та ,,елита” довољно храбра и да ли је способна да то спроведе? Процењује се да би након проведених испитивања највероватније добили негативне одговоре на сва три питања, а ево и зашто.

Њихова воља је у ,,туђим рукама”, храбрости имају онолико колико имају подршке од тих ,,рука”, а способности и снаге под вазалским шињелом увек су малене биле. Стога, овакве процене траже одговор на питање, како спасити привреду, а и државу, од даље пропасти?

Неопходне су хитне и корените промене у економији. Ако не знају како се то ради, нека се распитају код својих колега у Пољској, Чешкој, Словачкој…

Аутор/Извор: Мр Данијела Ружичић – економски аналитичар


Напиши коментар