Млади у вртлогу кича и шунда


 Замена вредности: Блогови заменили уметничко штиво. Фото: vesti-online

Замена вредности: Блогови заменили уметничко штиво. Фото: vesti-online

Каква је будућност књиге у савременом свету и да ли ће нове генерација обесмислити писану реч, питање је о коме се расправљало недавно на трибини „Култура читања у дигиталном добу – књиге и узори Фејсбук генерације“, коју је организовао Завод за проучавање културног развитка у Београду.

Бројне културне, политичке и технолошке промене су утицале на књижевност. На недавно завршеном београдском Сајму књига, штиво модне блогерке Зоране Јовановић под називом „Life and style“, у коме поред ауторкиних слика може да се нађе и нешто савета за здрав и срећан живот, било је једно од најпродаванијих. Како смо дошли до тога, запитала је присутне модераторка трибине, културолошкиња Маја Вукадиновић.

Зоран Хамовић, главни и одговорни уредник издавачке куће „Clio“, сматра да ситуација с модном блогерком која је протресла српску јавност не разликује овај Сајам од било ког претходног.

„Ове године је то књига модне блогерке, некада су били кувари, затим разноразне зафрканције појединих новинара који су подметали наводна открића из Титовог и Јованкиног живота. Увек је било таквих врста инцидената које су стварали они који су књигу злоупотребили како би створили одређени ауторитет у јавности“, објашњава Хамовић.

Он сматра да сви треба да се запитамо зашто млад човек данас не проналази разлоге за читање књиге.

„Цело друштво има моралну обавезу да те разлоге приближи младој особи. Књига би требало да буде ту да еманципује друштво, да ствара систем вредности који води ка развоју који свима прија. Данас се, нажалост, књига оријентише само на потребе одређене клијентеле“, рекао је Хамовић.

Социолог Далибор Петровић осврнуо се на позитивне стране које можемо пронаћи у новим облицима комуникације које користе млади људи.

Ђаци „васкрсли“ Вука и Доситеја

Тамара Вученовић истакла је одличан пример како је у једној нишкој основној школи професорка српског језика искористила друштвене мреже „у своју корист“. Наиме, она одлучила да искористи предности Фејбука како би подстакла ученике на учење.

„Ученици су добијали као задатак да направе Фејсбук профиле за различите личности, попут Вука Стефановића Караџића, Јернеја Копитара, Доситеја Обрадовића и многих других. Циљ је био да профил буде што богатији информацијама о тој личности, а један од задатака био је и да деца међусобно комуницирају путем тих профила, у име личности коју представљају, и да пронађу музику која би одговарала тим личностима. То их је подстицало на дубља истраживања, како би могли што боље да одраде задатке, а показало се да им је такав задатак био интересантан“, испричала је Вученовићева.

„То што читају је генерално добро, па макар читали и блогове јер то значи да они имају потребу за критичким промишљањем света који их окружује. С друге стране, говори о њиховој потреби за слободом и ту потребу не треба сузбити, треба је само контролисати и неговати“, каже Далибор Петровић.

Он истиче да медији такође носе велику одговорност за револуцију блогова, ријалити програма и друштвених мрежа.

„Превише се пише о штетности свих тих лоших садржаја. Толико су новинари опседнути тиме да истакну све то лоше, да су потпуно заборавили да пишу о добрим књигама, филмовима, научним достигнућима… Треба смањити значај који се даје кичу и шунду и понудити нешто боље јер сигурно није тачно да нема младог света жељног квалитета. Не треба потцењивати младог човека“, појаснио је Петровић.

Ауторка емисије „Дигиталне иконе“ на Радио Београду Тамара Вученовић сматра да треба искористити бројне предности које нове технологије доносе.

„Данас књига није доступна само у штампаном, већ и електронском облику. Често се може чути како књига као таква, у свом основном облику губи битку. Али, то није тако. И кад се први пут појавио радио, сви су причали како ће књига изумрети. Па се то ипак није десило. А интернет нам чини књиге доступнијим него икада. Комуникација о књизи добија нове облике, који могу бити врло корисни. Чињеница је да се више не чита као некада, и да се перцепција читања мења с појавом електронских књига, али уколико направимо правилна усмерења, таква перцепција може донети само корист“, објаснила је Вученовићева.

Појава бројних блогова који се баве правописом, филмовима, позориштем, бројни перформанси које покрећу млади људи, управо су доказ да нове генерације имају шта да кажу. Они на свој начин, средствима која су њима доступна, исказују бунт против лоших утицаја, само је потребно да то препознамо.

Аутор: А. Вучићевић
Извор: Вести, Васељенска


Напиши коментар