Пет изгубљених изума Николе Тесле који би променили свет


Мадрид: Омаж великом Николи Тесли
Мадрид: Омаж великом Николи Тесли

Смисао проналазача и револуционарних изума одувек је био да промени будућност људског друштва. Ипак, то никада није одговарало свима, нарочито не свим моћницима од којих су неки улагали велике напоре и средства да спрече промену која би могла да угрози њихово место на врху социјалне пирамиде.

Научник, проналазач и један од највећих генија у историји, Никола Тесла није био изузетак. Многи његови патенти и открића су потиснути, неостварени или заташкани, а гласине о томе да је ФБИ украо његове белешке и документа у великој мери су потврђене када су недавно објављена поверљива документа по захтеву Акта о слободи информација.

1. Ваздух смрти

Тесла је 1930-их година прошлог века тврдио да је измислио „Teleforce“ или такозвани “ваздух смрти”. Уређај је био способан да емитује огримну количину енергије на постављену мету и на тај начин могао је да уништава чак и авионе и тенкове. Teleforce никада није конструисан јер се веровало да ће постати превише лако да се буквално униште читаве државе.

Тесла је тврдио да његов изум може да уништи мету на више од 300 километара удаљености и уједно створи “енергетски зид” око земље чиме би је заштитио од непријатеља.

Велики научник је чак навео да је било покушаја “крађе” овог изума, али да су лопови отишли “празних руку”.

2. Теслин осцилатор

Пред крај 19. века, Тесла је конструисао мали осцилатор који је, када би се прикачио за неки објекат, изазивао ефекат земљотреса. Увидевши катастрофалан утицај такве направе, Тесла је, према сопственим речима, узео чекић и у потпуности га уништио. Постоје гласине да америчка влада користи и овај Теслин изум у оквиру пројекта ХААРП.

3. Бесплатна електрична енергија

Уз помоћ финансијских средстава која је обезбедио ЈП Морган, Тесла је дизајнирао Варденклиф кулу, гигантски бежични предајник који је наводно био способан да обезбеди бежичан пренос података и енергије читавој планети.

Тесла је првобитно намеравао да емитује текстуалне поруке, слике и талефонски сигнал, али је пројекат прерастао у идеју о снабдевању целог света електричном енергијом. Нажалост, бесплатна струја није профитабилна и ЈП Морган је одбио да финансира промене. Пројекат је напуштен 1906. године.

4. Летећи тањир

Године 1911. у интервјуу за „New York Herald“, Тесла је рекао да ради на летелици која ће пркосити гравитацији.

“Моја машина неће имати ни крила ни пропелере. Када је будете видели на земљи, нећете ни претпоставити да се ради о летелици. Ипак, она ће летети брзином која до сада није достигнута и биће веома сигурна. Такође, моћи ће да левитира у месту.”, рекао је тада Тесла.

5. Ваздушни брод

Тесла је својевремено сугерисао да че “ваздушни бродови” превозити путнике од Њујорка до Лондона за три сата и да ће путовати на 13 километара изнад земље.

Такође, ови бродови требало је да буду беспилотни и да црпе енергију из атмосфере. Многи сматрају да су данашњи дронови развијени на основу Теслиних идеја.

Предлог Магацин-а:

Србија захваљујући Тесли прва почела производњу струје
Теслини најбољи трикови за продуктивност
Како је Никола Тесла остао без бар десет заслужених „нобела”?
Шта су ФБИ агенти тражили у Теслином ковчегу?

Извор: Б92


Напиши коментар