Планинари из Ниша кренули у експедицију преко Албаније стазама Српске војске


Слика пред пут. Фото: Костадин Коменов
Слика пред пут. Фото: Костадин Коменов

Деветочлана екипа састављена од планинара из градова са југа Србије отпутовала је данас из Ниша у Пећ где ће сутра кренути у поход преко Албаније, путем којим се у Првом светском рату Српска војска повлачила из домовине.

Експедиција носи назив „Стазама српских предака“ а планинари су је организовали како би облележили сто година од тог значајног догађаја у српској историји.

Према речима вође експедиције Милана Лапчевића, планинари, међу којима су и две даме, пут дуг око 240 километара прећи ће за 10 до 12 дана.

– Крећемо из Пећке патријаршије преко Руговске клисуре, Чакора, Андријевице, Подгорице до Скадра. Успут ћемо отићи и до Мојковца како би положили венац борцима палим у Мојковачкој бици – изјавио је Лапевић на данашњем свечаном испраћају испред зграде нишког Универзитета.

Планинарска експедиција понела је реплику српске заставе из 1915. године, коју им је уручио командант Копнене војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Владика рашко-призренски Теодосије вечерас ће у Пећкој патријаршији планинарима уручити благослов патријарха српског Иринеја.

Експедиција „Стазама српских предака“ биће зазбележена и камерама пошто су на пут са планинарима кренули нишки новинари Драган Стојановић и Милан Петковић.

Извор: Бета, Блиц


Напиши коментар