Помоћ удружењима у дијаспори


patrijarh i deca dijasporeЗавршен конкурс Министарства спољних послова за донације српским организацијама. За јачање веза са матицом 30 милиона, центрима у региону још 54 милиона.

Министарство спољних послова издвојило је 30 милиона динара за суфинансирање пројеката јачања веза српске дијаспоре и матице у 2016. години. Ову врсту помоћи добило је 87 удружења и организација које окупљају Србе у расејању. Највећи део овог новца биће потрошен на издржавање културно-уметничких друштава, издавање књига о дијаспори, скупове наших људи и друге културне садржаје.

– Средства је добило и 130 српских удружења у региону – кажу у Министарству спољних послова. – Ове организације поделиће 54 милиона динара. Овим новцем држава је помогла низ манифестација чији је циљ чување и развијање културе српског народа.

Коначном доделом средстава стављена је тачка на конкурс за суфинансирање пројеката, чији је циљ јачање веза Србије и дијаспоре. За многе од организација у расејању овакви конкурси су једини стабилан извор прихода.

На рад и функционисање српских удружења, која су, уз СПЦ, места окупљања наших људи, утиче и чињеница да органи дијаспоре у Србији још нису успостављени. Управа за дијаспору у Министарству спољних послова још нема директора, а мандат је истекао и Скупштини дијаспоре.

Скупштина Србије је усвојила Закон о дијаспори и Србима у региону 2009, који је установио Савет за Србе у региону, којем председава председник Републике. Законом је дефинисано да се Савет састаје најмање једном у три месеца. Међутим, ово тело састало се само два пута за последње три године, а последњи пут за Видовдан 2013.

Извор: Новости


Напиши коментар