Путин тачно знао како да повреди Ердогана


putin namiguje
Руске санкције могле би следеће године да повећају турски дефицит за најмање пет милијарда долара, тврде економисти. Они упозоравају да то за анкару представља велики проблем и компликацију за нову привредну платформу којом Турска покушава да пронађе решење за дефицит државе.

Руски председник Владимир Путин потписао је у суботу економске санкције против Турске као одговор на рушење руског борбеног авиона Су-24 у близини границе са Сиријом.

Међународни аналитичар Јуан Мануел Карг сматра да ће санкције које је потписао председник Путин тешко повредити турску привреду. Он је додао да се руски председник усредсредио тачно на оне мере које утичу на привреду, јер је тиме хтео највише да повреди Ердогана.

Од 2001. године је билатерална трговина између Турске и Русије с 4,3 милијарде порасла до 31 милијарде долара у 2014. Крајем прошле године је Ердоган обећао да ће до 2020. године повећати билатералну трговину између Русије и Турске на 100 милијарди долара.

Рушење руског бомбардера је удар на билатералну трговину вредну више од 30 милијарда долара годишње, али и на више од 2 милијарде акумулираних међусобних инвестиција.

Узимајући у обзир трговину услугама, бројке су чак и веће, јер је прошле године обим продаје роба и услуга између две земље износио готово 44 милијарде долара.

Туристички сектор такође може да доживи непоправљиве губитке, јер су само 2014. године руски туристи турској привреди донели добит од 3,7 милијарди долара, што је око 12 одсто укупних турских прихода од туризма.

Према турском Институту за статистику, извоз у Русију је прошле године био „тежак“ 5,9 милијарди долара, а увоз 25,3 милијарде.

„Последице за дефицит текућег рачуна платног биланса би могао да износи 5 до 10 милијарди долара“, казао је Денис Цицек, економиста у Финансбанци.

Постоји ризик и да се дефицит текућих трансакција који сада износи 35 милијарди долара повећа изнад 40 милијарди.

Дефицит текућег рачуна платног биланса значи да је вредност увезене робе и услуга већа од вредности извезене робе и услуга.

Извор: SEEBIZ, Б92


Напиши коментар