Седморица са Дрине: Филм о Италијанима у редовима Српске војске


Гарибалдијевци српски четници
Гарибалдијевци српски четници

У Свечаној сали Југословенске кинотеке премијерно је приказан дугометражни документарни филм „Седморица са Дрине“, у продукцији „Заставе филма“, Управе за односе са јавношћу Министарства одбране.

„Седморица са Дрине“ је документарац о седморици Италијана, младих гарибалдинаца, добровољаца у Првом светском рату – Чезаре и Уго Колица, Артуро Реали, Марио Корвизиери, Франческо Конфорти, Никола Горети и Винћенцо Бука. Већ у првим данима рата упутили су се у Србију и јавили команди Српске војске у Ужицу молбом да буду распоређени у ратну јединицу. Храбро су се борили, али последњег дана легендарне Церске битке, на вису Бабина глава изнад реке Дрине, њих петорица изгубило је живот, док су двојица тешко рањени. Италијанска Амбасада у Београду и Министарство одбране 2002. године уградили су спомен-плочу са њиховим именима на велики споменик јунацима Церске битке, на Текеришу.

Филм је урађен у продукцији Војно-филмског центра „Застава филм“, а снимање су помогли Министарство одбране и Министарство културе Републике Србије, као и Генералштаб Оружаних снага Италије. Заједничкој свечаности присуствовали и представници Оружаних снага Италије и домаћи војни врх.

Ми смо, полазећи на снимање овог филма, имали неку представу шта ћемо и како ћемо да радимо, али нисмо знали до којих ћемо података и докумената да дођемо.
Никола Лоренцин

Начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић уручио је захвалнице за помоћ и доприносе реализацији филма изасланику одбране Републике Италије у Београду пуковнику Паолу Папаларду, као и представнику Генералштаба Копнене војске Италије пуковнику Кристијану де Киђију.

Пред почетак пројекције пристунима се обратио Милош Јанковић, в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе.

– Имам част да вас подсетим на храбро дело седморице Италијана, храбрих гарибалдинаца којима је посвећен овај филм. С дубоким пијететом сећамо се свих јунака слободарских ратова који су живот дали за идеале и вредности на којима данас градимо заједништво народа, мир у свету и боље сутра за генерације које долазе. Србија је у потпуности посвећена бољитку у свим областима рада и стваралаштва. Поносни смо што тај труд цене наши пријатељи у Европи и широм света. Са свима њима желимо добре односе, сарадњу и изнад свега мир и стабилност, јер су и Србија, Европа и свет много пропатили, највише наравно у два светска рата, али и осталим сукобима које заједно желимо да оставимо иза нас – поручио је Јанковић.

На крају филма, у име екипе која је радила на овом истраживачком пројекту, обратио се редитељ филма Никола Лоренцин.

– Ми смо, полазећи на снимање овог филма, имали неку представу шта ћемо и како ћемо да радимо, али нисмо знали до којих ћемо података и докумената да дођемо. Зато је ово био прави истраживачки подухват. Желим да истакнем да су лепи, потребни, драгоцени овакви примери војне сарадње, јер и војска може да се бави врло племенитим и уметничким остварењима, који испуњавају и душу и срце – рекао је редитељ Лоренцин.

Предлог Магацин-а:

Причу о седам храбрих Италијана који су се као добровољци борили са Србима на Дрини прочитајте у тексту: „Гарибалдијевци српски четници

Извор: Блиц


Напиши коментар