Спомен-плоча жртвама злочина на Казанима у Сарајеву уништена два дана након постављања


Уништена спомен-плоча жртвама злочина на Казанима
Уништена спомен-плоча жртвама злочина на Казанима

Спомен-плоча, постављена у сарајевском парку Атмејдан за жртве злочина на Казанима, уништена је два дана након што је постављена.

На плочи је писало “Цивилним жртвама ратног злочина у Сарајеву, почињеног од стране припадника 10. брдске бригаде АРБиХ”, а постављање су организовали активисткиње и активисти Иницијативе “Јер ме се тиче”.

“Месингану плочу посвећену ратном злочинцу Мушану Топаловићу Цаци, која се налази на оближњој основној школи, нико не дира. Ни грађани ни институције општине, града, кантона, Федерације или државе. Борба за суочавање са ратним злочинима је класна борба, а не етничка, она пропитује позиције класе на власти која је створена у рату”, написали су активисти,преноси Радио Сарајево.

Постављајући поруку, једна од порука коју су прочитали, гласила је:

“Иако су Сарајево и његови грађани и грађанке током рата преживели ужасе вишегодишње опсаде, иако је страдало више хиљада особа од чега велики број деце, сматрамо да не смемо заборавити цивилне жртве страдале као последица одмазде и пљачке.”

Коментар Магацин-а:

Спомен плоча цивилним жртвама је заправо спомен плоча сарајевским Србима који су мучени у убијани у логору Казани и за те злочине, погађате, нико није одговарао.

До када ће злочини над сарајевским Србима чекати казну
„Погинућу, али крста неће бити“ или Бошњачки прогон злочина над Србима у Сарајеву
Најстарија црква у Сарајеву крије трагичну причу o страдању Срба

Извор: Независне


Напиши коментар