Србија: Легализованa експлоатација Никла, једне од најотровнијих руда


Никл је једна од најотровнијих руда
Никл је једна од најотровнијих руда

Сагласност за ископавање никла сада даје само министарство, док се локалне самоуправе и институције за заштиту животне средине и споменика културе ништа не питају.

Све компаније које имају дозволу за истраживање и експлоатацију руде никла у Србији практично ће до краја године моћи да започну тај посао и нико више неће моћи да их спречи! Дозволе је издавао злогласни Оливер Дулић, некадашњи министар екологије и кадар криминогене Демократске странке који је оштетио Фонд за заштиту животне средине Србије за више од 65 милиона евра!

Законом о рударству и геолошким истраживањима који је у Скупштини Србије усвојен 4. децембра, општинама, али и другим институцијама које су могле да спрече експлоатацију ове опасне руде на одређеној територији одузета су сва овлашћења која су имале по старом закону.

– Из члана 9 старог закона, који је подразумевао да општине дају сагласност на истраживање и експлоатацију на својој територији, локалне самоуправе су избрисане, а дозволе искључиво даје надлежно министарство. Све што нам је давало могућност да спречимо уништавање животне средине и пољопривредне производње, као и здравља људи овим законом нам је одузето. Верујем да су одређене лоби групе издејствовале да се нама одузме право да одлучујемо на територији својих општина и све компаније с дозволом надлежног министарства сада могу да дођу и копају шта им падне на памет, а да нас који ту живимо ништа не питају – објашњава Мирослав Алексић, председник општине Трстеник, чији су одборници пре две године једногласно одбили да дозволе компанији „Србија никл“ да истражује и експлоатише руду никла на њиховој територији.

Он истиче да по новом закону потенцијалним инвеститорима више неће бити потребна ни сагласност Фонда за заштиту животне средине и Фонда за заштиту споменика културе.

– Један од разлога је сигурно то што смо ми у Трстенику, Врњачкој Бањи, Тополи, Аранђеловцу и Чајетини пре две године спречили истраживање и пробну експлоатацију руде никла на територији наших општина, а коју је требало да спроведе компанија „Србија никл“. Овим законом општинама су везане руке и неће моћи да заштите своје грађане и животну средину од интересних група чији је циљ искључиво профит и једнократна корист – каже председник општине Трстеник.

Овако изгледа фабрика за прераду никла
Овако изгледа фабрика за прераду никла

Ово практично значи да ће инвеститори имати обавезу само да 15 дана раније обавесте општину да долазе да истражују и копају руду на њеној територији.

По новом закону инвеститори више неће имати обавезу да приликом подношења захтева за дозволу за истраживање доставе доказ да су власници земљишта или да имају право коришћења на земљишту на коме планирају да копају руду.

Отац функционера Демократске странке Балше Божовића, Драгослав Зека Божовић, Црногорац из Никшића, иначе бивши таксиста и горила покојног Зорана Ђинђића а касније чак и посланик ДС у скупштини Србије (!) директор је фирме „Србијаникл“ која ће уништити Србију. Балша Божовић који се недавно „прославио“ у јавности тобожњом бригом о интересу Београђана у вези са пројектом „Београд на води“ за сада се није огласио. Изгледа да њега и његовог оца, као Црногорце на привременом раду у Србији, не занимају Србија и здравље људи у Србији.

Чињенице

Потенцијалне локације:

– Три локације у Србији су потенцијална места за истраживање руде никла: Топола – Аранђеловац, Врњачка Бања – Трстеник и Мокра Гора.

– Никл је блистави метал сребрнобеле боје отпоран на корозију

– 320 милиона тона су процењени укупни минерални ресурси никла у Србији, од чега је истражено 130 милиона тона

– 8.760 долара кошта никл по тони

Никл продире дубоко у земљу и убија све на путу
Никл продире дубоко у земљу и убија све на путу

Сум(п)орна будућност

Зашто је Никл опасан

Има алергогена и веома канцерогена својства

– Никл је по токсичности у равни са уранијумом, живом, хромом

– Већа концентрација никла у дужем временском периоду уништава одбрамбене снаге организма и може да изазове бројна аутоимуна обољења и карцином

– Експлоатацијом никла ослобађа се много сумпора, који с течностима из ваздуха ствара киселине које, ако су стално присутне, преко подземних вода улазе у ланац исхране и контаминирају и биљни и животињски свет.

Новине у закону о рударству:

Члан 4 – Влада својим актом одређује минералне сировине од стратешког значаја, на основу чега се врши експропријација земљишта за експлоатацију драстично су смањене Накнаде

Из члана 9, који се односи на сагласност за истраживање и експлоатацију, општине су избрисане

Смањен је обим потребне документације за добијање дозволе – Завод за заштиту животне средине и Завод за заштиту споменика културе инвеститорима издају само акт о условима за израду пројекта

Инвеститору није потребан доказ да је власник или корисник земљишта

Одредбама чланова 21. до 53. општинама је одузето право да дају одобрења из области геолошких истраживања

У одредбама чланова од 65. до 118. општине су брисане у вези с давањем сагласности из области рударства

Неформална групација Зелени отпор Србије огласила се поводом актуелне ситуације следећим саопштењем:

„Сада је већ сасвим јасно да се владајуће гарнитуре у Србији смењују не мењајући ништа а најмање лоша законска решења. Ако неко мисли да ће људи у Србији седети мирно и гледати како црногорска фирма уништава Србију ископавањем никла онда се грдно вара. У борби за голи живот сва средства су дозвољена. Уништаваћемо механизацију фирме „Србијаникл“ свуда где год будемо могли, ометаћемо ископавање никла било где у Србији на све могуће начине све док се законски не забрани свака претња здрављу људи и животној средини Србије! Никловање Србије неће проћи!

Предлог Магацин-а:

Одбор за заштиту природе:никл нам доноси еко катастрофу
Емир Кустурица: Никловани ГМО парадајз не сме проћи
Ђукановићи иза експлоатације никла у Србији?

Извор: Зелене новине


Напиши коментар