Србија по први пут обележава Дан војних ветерана


Илустрација: Танјуг
Илустрација: Танјуг

Дан војних ветерана – 4. децембар ће бити први пут обележен. Тог дана 1912. године потписано је примирје у Првом балканском рату а око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постали су „стари ратници”, односно ветерани.

Поводом Дана војних ветерана председник Србије Томислав Николић и министар одбране Братислав Гашић положиће венце на Споменик незнаном јунаку на Авали. Делегације Министарства одбране и Војске Србије положиће венце крај Спомен костурнице страдалих у српско-турским и српско-бугарском рату, Спомен костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу, на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату и на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године на Савском тргу у Београду.

Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић приредиће пријем за представнике ветерана у у Великој ратној сали Старог Генералштаба. Министар Гашић отвориће изложбу „Српски јунаци и хероји од 1914. до 1999. године” у Војном музеју на Калемегдану. У Дому Гарде у Топчидеру одржаће се свечаност на којој ће бити додељена одликовања и војне спомен медаље.

Извор: Политика


Напиши коментар