Свети Сава постаје Бин Зајед!?


Исламски долари протерују Светог Саву из Новог Пазара?
Исламски долари протерују Светог Саву из Новог Пазара?

Амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији пред државним врхом Србије предложио је да се ОШ „Растко Немањић Сава“ у Новом Пазару преименује у ОШ „Шеик Калифа бин Зајед ел Нахјан“.

Амбасадор Џума Рашид ел Дахер изнео је тај свој предлог у четвртак на свечаном отварању школе у Новом Пазару где је присуствовао државни врх Србије, укључујући и премијера Александра Вучића.

Ово није једини предлог који је ел Дахер изложио. Наиме, он је предложио и да болница понесе име по оснивачу Емирата а вртић да се зове „Абу Даби“.

“Тиме ће ова имена бити потврда снажног пријатељстава између Србиије и УАЕ”, рекао је том приликом амбасадор.

Аида Ћоровић из НВО Урбан ин сматра да онај ко диктира новац има право и да диктира услове, али да је страшно што се Србија налази у таквом економском безнађу да “кичму савија за шаку долара”.

“Међутим, могло је и горе… Шта ће се десити ако нам и Кинези изграде школу или неку установу и траже да се назове по нечем њиховом”, упитала је Аида.

Да је промена назива школе извесна, потврђује и градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић. Он је за “Курир” рекао да локална заједница нема ништа против ове иницијативе јер УАЕ као донатори имају право да мењају име.

Да ли ће предлог бити уважен не зна се. Како пише лист, у ресорним министарствима јуче нису успели да добију одговор на то питање.

Предлог Магацин-а:

Исламски симболи на капиjи цркве у Новом Пазару
Нови Пазар: СДА не одустаје од рехабилитације злочинца Аћиф ефендије
У Новом Пазару нема места за споменик Стефану Немањи?!
Данашња Србија потекла с места на коме се сада налази Нови Пазар

Извор: Мондо


Напиши коментар