Свети Синод Грчке Православне Цркве је обнародовао изјаву против истополних „савеза“


sinod grcke pravoslavne crkveДана 9. децембра 2015. године Свети Синод Грчке Православне Цркве је обнародовао специјалну изјаву поводом планова грчке Владе да прошири важење закона «о слободном саживоту» на парове истог пола, преноси AgionOros.ru.

Свети Синод је истакао да се и даље придржава става који је наведен у апелу «Породица и савремено друштво» од 17. октобра 2013. године:

«“Алтернативни облици породице“ који се појављују у савременим реалијама само доказују чињеницу посветовњачења и дехришћанизације савремених западних друштава и народа, који притом имају богату хришћанску прошлост. Данас је од насушне важности очување и обезбеђење будућности свете институције брака, који се с разлогом назива малом Црквом.

Живот у духу материјализма и нихилизма, пад морала и недостатак праве љубави, нова ситуација у финансијској сфери и на тржишту рада и замена улога, у комбинацији с другим факторима довели су до извртања и смањења улоге породице. Чини се да је за многе наше суграђане тајанствени смисао породице и њене везе са Христом и Црквом ослабио или да чак више уопште не постоји. У овим условима појавили су се такви облици организације породичног живота које у светлости хришћанског учења треба сматрати за одступања, премда су то по савременим посветовњаченим представама алтернативни облици породице. То су невенчани брак, непотпуна породица, слободан саживот и такозвани истополни брак…

У случају са слободним саживотом, који је држава озаконила, ради се о дубоком богословском и социјалном извртању појма породице, која се више не посматра као «мала Црква», већ као обичан заједнички живот.»

У изјави Светог Синода се истиче да неприхватање од стране Цркве нових алтернативних облика «породице» почива на поштовању вредности људске личности, која чини основу православног богословља и представља основну вредност грчког Устава: «Поштовање људске личности претпоставља одбацивање сваког сурогата породичног живота.

Са руског превела: Марина Тодић
Извор: Православие.ру


Напиши коментар