Веронаука


Фото: rtv.rs
Фото: rtv.rs

Можда би поштеније било да је министарпросвете Срђан Вербић, пре но што му је на памет пало да веронаука и грађанско васпитање треба да се укину, пробао да уведе ред у ову наставу.

Ако се неко питао по чему ће сигурно једног дана Срђан Вербић остати упамћен као министар просвете, ових дана добио је и одговор – по намери да укине веронауку! Друге ствари урађене за годину и по његовог мандата нису изазвале ни упола оволико пажње. А није да није значајних промена – од увођења реда у тржиште уџбеника, преко убрзаног признавања диплома, па до идеје да се врати суфинансирање на факултете.

Ђачка одељења подељена су на дословце једнаке половине – оних који уче веронауку и других који иду на грађанско васпитање. Утолико је полемика око министрове идеје оштрија, јер је много гласних са обе стране.

Предог да се уместо 12 година веронаука и грађанско васпитање уче у само четири разреда изнео је Вербић грађанин, а не Вербић министар. И тиме је покушао да створи отклон од салви критика које су уследиле. Црква која је претходно тражила да веронаука постане обавезан предмет, иза Вербићеве идеје види идеологију и тражи његову смену. А министрова грађанска жеља, заправо је налог стручним телима да се позабаве овим проблемом. Њима је допала ова врућа тема.

Они ће морати да стану на нечију страну – цркве или атеистичке Србије. Или ће бити на линији последњег министровог захтева – да веронаука и грађанско васпитање постану један предмет, против чега ће се вероватно побунити обе Србије.

Можда би поштеније било да је министар, пре но што му је на памет пало да предмети треба да се укину, пробао да уведе ред у ову наставу. Вероучитељи сваког септембра стрепе да ли ће им бити продужени уговори о раду. Уџбенике и наставне програме за веронауку не одобрава Национални просветни савет. Не зна се ни какви су ефекти часова. Али Вербић, ипак, мисли да треба да се укину!

Аутор: Ивана Мићевић
Извор: Новости


Напиши коментар