Бивши официри ЦИА циљају српску Лутрију


Фото: Марко Тодоровић/Телеграф
Фото: Марко Тодоровић/Телеграф
Kомпанија „Џи-тек“ из Сједињених држава жели да буде саветник у наградној игри сакупљања фискалних рачуна. Забринутост зато што у страној фирми раде бивши агенти ЦИА.


Нова наградна игра сакупљања фискалних рачуна којом држава жели да подстакне борбу против сиве економије је у припреми, а пред Владом би ове недеље могао да се нађе предлог Министарства финансија да ову игру организује Државна лутрија Србије, а не Пореска управа, као до сада.

У том случају, једна од опција је да буде изабран и саветник за игру Лутрије, а према изворима „Новости“, у плану је америчка компанија „Џи-тек“. Многи у Лутрији су због овог забринути, будући да у „Џи-теку“ раде бивши официри ЦИА и други амерички безбедњаци, а софтвери Лутрије су – војни!

– Према Закону о играма на срећу, организатор игре може да буде само Пореска управа јер је фискални рачун њен артикл – објашњава извор „Новости“. – Одлуком Министарства финансија и Владе овај посао може да буде поверен Државној лутрији, која ту врсту игара нема у опису своје делатности. То би и држави и Лутрији донело значајне приходе, и оваква одлука је добра.

Проблем је, међутим, саветник за игру. Држава би безразложно потрошила много новца плаћајући посредника, који при том не би био изабран на тендеру и био би, као приређивач игара на срећу, у конфликту интереса. Спорно је и то што би се на мала врата кадрови „Џи-тека“ увукли у Државну лутрију, што иначе покушавају већ годинама.

Још спорније је што би амерички безбедњаци имали приступ нашим војним софтверима. Наиме, Војнотехнички институт је, у јесен 2014, добио посао одржавања и развијања информационо-пословног система Државне лутрије Србије. Овај посао је силно желео „Џи-тек“. Он је лобирао да уђе у Лутрију, али не регуларно, већ изокола, преко менаџерског уговора. План је био и да после тога излобирају измене закона, тако да Лутрија добије апсолутни монопол, поред класичних и у посебним играма на срећу.

За тај посао убацили би своје ВЛТ терминале и практично преузели контролу целог тржишта. Како тврде наши извори, интегрисали би свој софтвер у Лутрију, чиме би је направили зависном.

ВТИ је већ због лобиста „Џи-тека“, али и аустријског „Новоматика“, прошле године изгубио милионе. Према неким, крајње оквирним проценама, реч је о око 15 милиона евра. Новац је изгубљен због минирања законских измена, па ВТИ није могао да добије лиценце за све три националне лабораторије – за сертификацију и лиценцирање покер-апарата, за лиценцирање онлајн игара на срећу и за електронски надзор.

Међу лобистима који раде у корист америчке и аустријске компаније многи су блиски некадашњим кадровима Г 17. Они су до сада издејствовали да једини неопорезовани добици буду они освојени у казинима и на слот машинама, где монопол имају Аустријанци, као и да слот и покер-апарати морају да се сертификују сваке године.

Српска лутрија годинама сарађује са „Џи-теком“ када су у питању „греб-греб“ срећке, и годишње им плаћа милионе за штампање картица у САД, пошто једини имају потребну емулзију за премазивање тих картица.

Аутор: В. Црњански Спасојевић
Извор: Новости


Напиши коментар