Џевад Галијашевић: „Уз подршку Турске и БиХ вехабије прете Балкану“


Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала
Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сматра да се претње терориста на Балкану минимализују у политичким и безбедносним круговима, иако је опасност од напада вехабија огромна.

Галијашевић је упозорио да Турска, на челу са премијером Реџепом Тајипом Ердоганом, сарађује са исламистима, те пропуштањем избеглица подржава екстремистички покрет на Балкану.

– Покретањем таласа избеглица, Турска жели да мења демографску структуру становништва на Балкану и доведе нас у социјално безизлазну ситуацију. Европа се од тога штити зидовима, а ми? -упитао је Галијашевић за „Пинк“. Он је навео да Ердоган заједно са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем плански ствара такво стање на Балкану.

– Власти у Сарајеву и Анкари сарађују. Познато је да су Ердоган и Изетбеговић кућни пријатељи. Они у договору, плански, стварају такво стање на нашим просторима – рекао је Галијашевић и истакао да политички кругови у БиХ, на Косову, као и из македонског подељеног друштва, помажу терористима.

– Према извештајима безбедносних агенција, у БиХ постоји 3.400 лица која су повезана са тероризмом, прањем новца и најтежим облицима организованог криминала. Са друге стране, ако узмете у обзир подршку коју та лица имају у политичким круговима БиХ, онда говоримо о пет до шест процената укупне муслиманске популације у БиХ. Дакле, реч је о војсци од 100.000 људи – рекао је Галијашевић, који је оценио да су ове претње више него озбиљне, а страх сасвим оправдан.

– Хитно нешто треба предузети – поручио је Галијашевић.

Извор: Вести


Напиши коментар