Гугл и феjсбук поштуjу наше званично писмо


cirilica-30Ниjе тачно да Гугл не волил ћирилицу, оценили су учесници трибине“Ћирибастерс“, али су указали да jе потребно да се садржаj адекватно опише, како би Гугл знао о ком jезику и писму jе реч, чега у пракси нема довољно, саопштено jе данас из фондациjе „Регистар националног интернет домена Србиjе“ (РНИДС).

На трибини коjу jе РНИДС организовао, учесници  су оценили и да jе неосновано што ћирилицу у Србиjи многи везуjу за национализам и ксенофобиjу, истичући да jе ћирилица српско писмо и у масовноj употреби, уз одређене модификациjе, у нашоj земљи jе од 11. века, те га не треба везивати ни за веру ни за политику, већ искључиво за српски jезик.

Постоjе процене да jе на српском тржишту однос латинице и ћирилице 70 према 30 одсто, па, како оцењуjу, остаjе питање да ли интернет може да предводи промену у односу према ћирилици ако то не чине сами грађани у „офлаjн“ простору.

Tренер из Гугл Aкадемиjе Иван Речевић истакао jе да претрага на ћириличном писму на нашоj териториjи има приоритет у Гуглу, али да садржаj треба адекватно описати, како би Гугл знао о ком jезику и писму jе реч, чега у пракси нема довољно.

Према његовим речима, веб странице би требало у свом коду да имаjу дефинисан jезик и писмо коjим су писане, било да jе у питању ћирилица или српска латиница, што, како каже, већина наших саjтова нема.

Ћирилица jе писмо коjе jе распрострањено међу великим делом светске популациjе и зато постоjи мноштво ћириличних фонтова, тврди лого дизаjнер из Београда Боjан Стефановић.

Oн jе, међутим, указао да постоjе одређени графички проблеми код коришћења ћирилице, попут неправилних крузива, и додао да су све броjниjи напори да се оваj проблем реши, те се квалитетни ћирилични фонтови могу пронаћи на више саjтова.

Власник бренда „Домаће кифлице“ Mилош Mиjић одлучио jе да његов лого буде написан ћирилицом како би се компаниjа издвоjила из масе и на таj начин привукла пажњу потрошача.

Oчигледно му jе то, уз квалитет производа, помогло да од малог породичног бизниса, коjи jе започео са супругом, створи фирму коjа данас запошљава 30 људи.

Tаj бренд, такође, на Tвитеру и феjсбуку комуницира са своjим клиjентима и потрошачима на ћириличном писму.

Према речима Речевића то jе доступна и пожељна опциjа, и додаjе да су друштвене мреже одавно „ставиле до знања“ да поштуjу различита писма, па тако данас на феjсбуку свако може имати ћирилична корисничка имена, интерфеjс, постове, па и ћириличне хештегове.

Руководилац Сектора за развоj пословања и маркетинг у РНИДС-у Предраг Mилићевић указао jе да постоjе одређени технички проблеми са прављењем меjл адреса на овом писму, али то ниjе проблем само са ћирилицом већ и са свим другим писмима коjа не потпадаjу под енглески алфабет.

„Oви проблеми се интензивно решаваjу на глобалном нивоу, а решење ће обухватити сва не-енглеска писма, па и нашу ћирилицу“, казао jе он и додао да су Руси, упркос томе, регистровали више од 860.000 своjих ћириличних домена, уз напомену да Русиjа нема, попут нас, два писма, већ се у овоj земљи користи искључиво ћирилица.

Извор: Танјуг


Напиши коментар