Комерсант: Руски ПВО у Србији за одржавање баланса на Балкану


Војска Србије
Војска Србије
Ако планови Србије о добијању ПВО система и ловаца МиГ-29 од Русије буду успешни, добијено наоружање обновиће равнотежу на Балкану која би могла да буде нарушена плановима Хрватске да од САД купи оперативно-тактичке ракете МГМ-140 АТАЦМС, пише лист „Комерсант“.

Према подацима извора „Комерсанта“, Београд се обратио Москви због куповине руског ПВО система, пошто је Хрватска саопштила да намерава да од САД набави ракете које могу да досегну циљеве на растојању од 300 километара.

„Српска војска сматра да ће овакво оружје на Балкану променити равнотежу снага у региону. Пошто Србија није дочекала помоћ од оних који их тако активно зову у НАТО, била је принуђена да се обрати нама“, навео је извор листа, преноси „Спутњик“.

Према подацима „Комерсанта“, Војску Србије интересују пре свега системи ПВО средњег („бук“ и „тор“) и малог домета („панцир-Ц1“).

Током сусрета у Београду није било речи о испоруци система земља-ваздух „С-300“, јер српски војни буџет није довољан за његову куповину.

Према информацијама листа, Министарство одбране Србије намерава да попуни свој авио-парк са неколико ловаца типа МиГ-29.

Војска Србије тренутно има десет авиона МиГ-29, рачунајући и шест купљених од Русије 2013. године, једанаест авиона МиГ-21, као и неколико десетина ловаца Ј-22 „Орао“.

Извори листа тврде да, ако Москва и Београд усагласе количину неопходних система ПВО и авиона, они ће бити испоручивани из постојећих ресурса Министарства одбране Русије, уз накнадну модернизацију.

Такав начин испоруке биће за Србију бржи и јефтинији и омогућиће очување баланса снага у балканском региону, навео је лист.

Лист „Комерсант“ наводи да је српски захтев већ упућен Русији и да ће га специјална комисија за војно-техничку сарадњу двије земље размотрити до краја јануара, о чему је недавно у Београду говорио и потпредседник руске Владе Дмитриј Рогозин.

„Ми ћемо овај списак проучити с највећом пажњом, размотрићемо га и у складу са могућностима испунити“, рекао је Рогозин.

Извор: Срна, Блиц


Напиши коментар