Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације: Ниш је наш приоритет – Србији дајемо дронове!


Фото: Тањуг/Сава Радовановић
Фото: Тањуг/Сава Радовановић
Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације означило је као врхунски приоритет даљи развој руско-српског хуманитарног центра у Нишу, а тим поводом су иступили са саопштењем за јавност.

„Узимајући у обзир општу геополитичку ситуацију, а у циљу заштите интереса и јачања хуманитарног присуства Руске Федерације на Балкану, ми смо одредили као приоритет јачање руско-српског хуманитарног центра.“ – каже се у саопштењу министарства за ванредне ситуације РФ.

Једна од технологија, у циљу јачања капацитета руско-српског хуманитарног центра у Нишу, која ће бити интегрисана у оквиру целокупног система су дронови, односно, беспилотне летилице, тачније, летилице са даљинским управљањем, наведено је у овом саопштењу, преноси руска новинска агенција РИА Новости.

Министарство истиче да је „руско-српски хуманитарни центар веома важан за хуманитарно присуство Русије у региону Балкана, те да је план развоја у складу са општеевропским принципима везаним за предупређивање и ликвидацију опасности у ванредним кризним ситуацијама“.

Подсећамо, руско-српски хуманитарни центар је често бивао окарактерисан као „руска војна база“, а као такав је анализиран од стране низа европских и светских, класичних и стручних, медија. Нова улагања Руске Федерације у пројекат у Нишу ће, по свему судећи, изазвати нове потресе у политичким западним круговима, а о томе сведочи и интересантна дефиниција у самом саопштењу која каже „узимајући у обзир геополитичку ситуацију“, чиме Русија јасно изражава свест да је руско-српски хуманитарни центар од значаја за ширење руског утицаја, не само на Балкану, већ и на глобалном нивоу.

Извор: Правда


Напиши коментар