Нова генерација Петнице


petnica1У Истраживачкој станици Петница код Ваљева завршен је избор полазника за образовне програме у 2016. години. Ако је судити по броју заинтересованих – преко 2.000 средњошколаца из свих крајева Србије, али и Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе и Македоније, за науку и њену будућност на овом делу Балкана не треба бринути.

С обзиром на смештајне капацитете, као и квалитет програмских садржаја број кандидата морао је бити преполовљен – сведен на 1.000. По речима Николе Божића, руководиоца Петнице, чланови комисија су уз стручан, одговоран и објективан приступ извршили избор полазника за које ће први програми почети крајем овог месеца и потрајати све до краја године.

Програми ће се одвијати у такозваним сезонским циклусима из 17 дисциплина природних, друштвених и техничких наука. Током боравка полазници ће имати на располагању најсавременије лабораторије, научну опрему, рачунаре, библиотеку и ресурсни центар. Све време биће под будним оком ментора са најпрестижнијих домаћих и иностраних научних института и факултета.

Предлог Магацин-а:

Истраживачка станица Петница – „Дар“ за даровиту децу
Директор „Петнице“: „Вредносни систем фаворизује успон медиокритета“

Аутор: Будимир Нововић
Извор: Политика


Напиши коментар