Нови споменици доказ поштовања прошлости


Споеменик Цару Душану испред Палате правде у Београду. Фото: Н1
Споеменик Цару Душану испред Палате правде у Београду. Фото: Н1

Родоначелнику династије Немањића, Стефану Немањи, биће подигнут споменик у парку Мањеж, одлучила је Скупштина града Београда. Осим споменика цару Душану испред Палате правде којим је обележен његов законик, Београд нема споменик Немањићима, деспоту Стефану Лазаревићу, краљу Петру I Карађорђевићу и краљу Александру I Карађорђевићу, који нема ни улицу у Београду. 

„Стефан Немања је горостасна фигура наше историје, не смо средњевековне него целокупне, не само у државотворном политичком погледу, него и у ударању темеља српске културе и духовности“, истиче академик Љубомир Максимовић, члан Одбора за подизање споменика Стефану Немањи.

Ускоро ће бити расписан конкурс за ликовно решење које ће бити изабрано до краја године, а споменик Стефану Немањи биће постављен 2017. године.

„Има пуно историјских личности које треба да добију своја обележја у Београду, то је веома важно, иако ја знам да постоји део друштва који мисли да је то на неки начин враћање у прошлост. Ако желите да живите као друшто нормално, да корачате чврсто у будућност, морате да поштујете своју прошлост и да учите своју историју“, наводи Горан Весић, градски менаџер.

Град Београд разматра локације на којима би могли да буду подигнути споменици краљу Петру Првом и краљу Александру Карађорђевићу, који ће, како се најављује добити и улицу.

„Има неколико предлога, да то буде део обале, да то буде обала Краља Александра Карађорђевића, која ће то бити улица видећемо у сваком случају сасвим сигурно ће добити улицу јер напросто заслужује“, објашњава Весић.

А какав је однос према вредним споменицима показује и то да полиција има пуне руке посла због крађе њихових делова чак и због секундарних сировина.

„Пре једно 5 година и прошле године имали смо велику крађу јавних споменика односно металих бронзаних делова. Оно што је за нас поражавајуће је да на отпадима један килограм бронзе кошта 360 динара, а за нас као завод, за нас као струку, за град и државу то је велика штета“, напомиње Нела Мићовић, директор Градског завода за заштиту споменика културе.

Градске власти најављују да ће осим владара и многе друге знамените личности добити ваљано обележје у Београду, а грађани и удружења су позвани да дају предлоге.

Извор: РТС


Напиши коментар