Овако се Бадњи дан и Божић славе у Русији


Mesto: Saint Petersburg Datum: 07.01.2012 Dogadjaj: DRUŠTVO/TRADICIJA - premijer Rusije Vladimir Putin na božiænoj liturgiji u Spaso-Preobraženskoj katedrali u Sankt Peterburgu Licnosti: Vladimir Putin

Руси православци за Бадњи дан имају мало другачије обичаје од Срба. Породица се вече пред Божић окупља за вечером без меса, уз главно јело које се зове кутја, а за Божић једу 12 врста јела у част 12 апостола.

Посна вечера на Бадњи дан у Русији највећим делом се састоји од житарица које су симбол наде, а уз њих се једу мед и мак, који су симболи среће и мира. Оваква трпеза сматра се светом вечером и сервира се на белом столњаку, који представља бело платно у које је Исус био увијен на рођењу.

За божићни ручак спрема се 12 врста јела у част 12 апостола. Током божићне вечери у Русији су врата широм отворена, па се и пролазници позивају на свечану вечеру. И бескућници се примају у кућу, јер се, према легенди, лице Исуса Христа може сакрити у свакоме.

Бабушка је традиционални божићни лик који дели деци поклоне, а осим ње, верује се да децу дарује и Сњегурошка или Снежна жена, као и Божић Бата, којег називају Татица мраз. Деца на Божић једу црни хлеб који се налази у обешеним чарапама, рецитују стихове и певају божићне песме.

Бадњи дан и Бадње вече 6. јануара славе све православне цркве и верници који поштују Јулијански календар: Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

Предлог Магацин-а:


Овако Бадњи дан прославља Србија

Извор: Блиц


Напиши коментар