Ово су газде српске земље


Фото/Илустрација: Информер
Фото/Илустрација: Информер
Три највећа бизнисмена у пољопривреди поседују више од 50.000 хектара земље у Србији, а још 20.000 хектара узимају у закуп, где гаје жито, воће и поврће.

Неприкосновен на српским њивама је Петар Матијевић, власник истоимене индустрије меса, који обрађује 33.000 хектара земље. Недавно се обрео и у Хрватској, где је купио 1.500 хектара. На другом месту је Миодраг Костић, власник „МК групе“, који у Србији обрађује 29.000 хектара и још толико узима у закуп у Украјини. “Делта аграр” Мирослава Мишковића обрађује 14.500 хектара. Бави се ратарством, производњом воћа и поврћа, сточарством и рибарством, а производњу обављају на пет пољопривредних имања.

Међу онима који су потпуно испали из игре су Ђорђије Ницовић, који је са својом „Ирвом” обрађивао највише њива у Србији, и до 30.000 хектара. Судбину ПИК „Бечеј”, који је Ницовић узео под своје 2007, недавно је решио Миодраг Костић, који је ову компанију купио за 45 милиона евра. Без највећег дела ораница је остао и контроверзни бизнисмен и некад најбогатији Војвођанин Миле Јерковић.

Бранислав Гулан, члан Одбора за село САНУ, каже за “Блиц” да српски велепоседници данас имају знатно веће поседе него што су их у Војводини имале породице Дунђерски, Котек и Фернбах уочи Другог светског рата.

– Ове фамилије су заједно поседовале око 11.200 хектара плодне земље, што није ни половина онога што данас имају рецимо „МК група“, Мишковић и „Матијевић“. Они имају око 100.000 хектара, што сопственог земљишта добијеног куповином некад моћних комбината, што државне земље коју закупљују – објашњава Гулан у својој књизи “Судбина одузете имовине”.

Највише приватизованих њива је у Војводини, која званично има око 1,6 милиона хектара обрадивог земљишта (од чега је око 1,1 милион хектара у приватној, око 300.000 хектара у државној и око 130.000 хектара у друштвеној и задружној својини). Тачно 1.285 Војвођана поседује око 210.000 хектара, са просечном величином газдинства од 163 хектара. Још њих 71 има поседе од 300 до 500 хектара, а 25 од 500 до хиљаду хектара. Сви су они, међутим, далеко од данашње ,,велике тројке“, која укупно обрађује више од 70.000 хектара.

Петар Матијевић

33.000 хектара

1.500 хектара у Хрватској

80.000 свиња годишње произведе

4.000 јунади годишње произведе

3,6 милиона пилића годишње произведе

Број један на српским њивама. На десетак имања обрађује 33.000 хектара земље, од чега је 23.000 у његовом власништву, а остало у закупу. Највећа имања које поседује су „Бездан”, „Равница” у Бајмоку, „Једнота” у Ковачици, „Златица” код Зрењанина… Овај српски бизнисмен недавно се обрео и у Хрватској, где је купио 1.500 хектара. Недавно је хтео да купи и пољопривредни комбинат ПИК “Бечеј”, али га је на лицитацији победио Миодраг Костић. Његова индустрија меса “Матијевић” дневно производе око 180 тона готових производа и свих врста свежег меса, од чега 90 одсто прода у својој малопродаји.

Миодраг Костић

19.000 хектара

30.000 хектара закупљује у Украјини

200.000 свиња годишње произведе

У Србији поседује 19.000 хектара земље, а додатно обрађује од 7.000 до 10.000, коју узимају у закуп. Газда је на њивама у општинама Кула, Вршац, Бачки Брестовац, Инђија, Пожега… Поседује системе за наводњавање на чак 37 одсто земље у власништву, а укупно наводњава 9.000 хектара земље. Највећи део производње не продаје, него је користи у својим прерађивачким капацитетима. Компанија је у Украјини у закуп узела око 30.000 хектара. „МК група“ је највећи произвођач свиња у Србији, годишње произведу 200.000 свиња. Највећи део прераде у својој фирми “Карнекс”.

Мирослав Мишковић

14.500 хектара

400 хектара под јабукама

105.000 свиња годишње произведе

5.000 јунади годишње произведе

700 тона рибе годишње произведе

„Делта аграр“ обрађује 14.500 хектара земље у Србији, што је, како наводе, 0,0034 укупне обрадиве површине у нашој земљи. Компанија се бави ратарством, производњом воћа и поврћа, сточарством и рибарством, а производњу обављају на пет пољопривредних имања. У Челареву имају воћњак где на 400 хектара гаје јабуку. На хиљаду хектара гаје грашак, боранију, кромпир, лук, паприку, целер, купус, карфиол, кељ и броколи. У фази су подизања стакленика почетне површине од један хектар у Мачви, у коме ће производити парадајз и остало поврће. На две фарме произведу и шест милиона литара млека, као и преко 700 тона рибе, претежно шарана, на имању „Јединство“ у Апатину.

Ђорђије Ницовић

500 хектара под рибњацима

Власник је 400 хектара земље друге класе у Белом Блату код Зрењанина, а има и 500 хектара под рибњацима “Сутјеска Зрењанин”. У Белом Блату гаји трску од које се производе еколошки материјали за кровове и изолације.

– Сву трску извезем у Немачку, Аустрију и Белгију и годишње од ње приходујем пола милиона евра – каже Ницовић за “Блиц”. Ницовић је био власник ПИК „Бечеја“, компаније која има 2.895 хектара земље у свом поседу. Овај пољопривредни комбинат, који је један од водећих у производњи и преради пољопривредних производа у југоисточној Европи, недавно је купио Миодраг Костић за 45,5 милиона евра.

Политичари на селу

Драган Ђилас

Бизнисмен, председник Кошаркашког савеза Србије и екслидер ДС купио је 20 хектара земљишта за око 50.000 евра код Неготина, а планира да у тај посао уложи још око пола милиона евра. Бивши градоначелник Београда још није одлучио шта ће производити.

Александар Антић, министар рударства и енергетике

Поседује 76 ари винограда код Неготина, у селу Црномасница. Ово имање, међутим, није обишао пет година.

– Разлог су свакодневне обавезе и недостатак слободног времена. Имам среће да пријатељ, који има виноград непосредно поред мог, одржава и мој виноград, обрађује га и брине о њему. Ја добијем малу количину вина коју, у највећој мери, поклоним пријатељима – каже Антић за “Блиц” и додаје да нема намеру да купује још земље.

Александар Сенић, посланик СДС

На 13,5 хектара у селима надомак Раче гаји трешњу (на пет хектара), дуњу, купину, шљиву и вишњу на два хектара. Све прода откупљивачима воћа.

– То је породично имање на две локације у селима Сепци и Висерац. Сада немам времена да купујем још земље, али кад се престанем бавити политиком, сигурно хоћу – каже Сенић за “Блиц”.

Маријан Ристичевић, посланик СНС

Власник 22 хектара на два газдинства у Новим Карловцима, где гаји пшеницу коју продаје. Са оцем је до пре три године закупљивао додатних 50 хектара. Има своју механизацију, комбајн, дрљаче, плугове и тракторе старе од 10 до 33 године.

– Имам и пола јутра шљиве која још није почела да рађа, а планирам да набављам још стоке. Сада имам тридесетак коза и оваца, а размишљам о куповини свиња – каже Ристичевић за “Блиц”.

Томислав Николић, председник

Пре годину и по дана купио око четири хектара земљишта и сад у свом власништву у родној Бајчетини има више од 14 хектара винограда, воћњака и пашњака.

Аутор: Сузана Лакић
Извор: Блиц


Напиши коментар