Поклич „Косово је Србија“ званично је проглашен за расистички од стране Европске фудбалске уније!


Милан Бишевац: "Ја ћу на сав глас, где год да будем, викати: „Косово је Србија“" (Фото: Јутјуб)
Милан Бишевац: „Ја ћу на сав глас, где год да будем, викати: „Косово је Србија““ (Фото: Јутјуб)
УЕФА наставља са скандалозним одлукама против Србије. Поклич „Косово је Србија“ званично је проглашен за расистички од стране Европске фудбалске уније!

Цех је платила Локомотива из Москве, која је кажњена са 20.000 евра и затварањем дела трибине јер су њени навијачи показали солидарност са српским народом и против албанског Скендербега скандирали да јужна српска покрајина и даље припада Србији.

Спорни дуел одигран је 1. октобра у оквиру другог кола Лиге Европе, а московски тим савладао је албанског шампиона са 2:0. Дефанзивац Лиона и репрезентативац Србије Милан Бишевац, који је рођен у Косовској Митровици, поручио је да је одлука УЕФА скандалозна.

– Искрено, изненађен сам и не могу да верујем да се неко кажњава због тих ствари. То је још један доказ да нас не поштују и да раде с нама шта пожеле. Ја ћу на сав глас, где год да будем, викати: „Косово је Србија“ – рекао је Бишевац.

Интересантно је да је утакмица прекинута на захтев Хрвата Марка Радаша и Албанца Бернарда Берише из Скендербега, а да је УЕФА у прошлости имала разумевања, рецимо, за скандирање Ослободилачкој војсци Косова (ОВК), па су тако покличи УЧК у Елбасану остали непримећени.

– Искрено, не знам како је све то почело нити ме занима, али донети такву одлуку да се неко кажњава због поклича својој земљи, то је неприхватљиво за мене! Не плашим се евентуалне казне јер знам да то није ништа погрешно. Стално смо под неком лупом, као да смо у „Великом брату“. Шта год да урадимо, они нас казне – емотиван је Бишевац.

Први српски клуб који би могао да буде санкционисан због пароле „Косово је Србија“ је актуелни шампион Партизан. Црно-бели у четвртак дочекују Атлетик из Билбаоа, а на утакмицама клуба из Хумске доминантан је транспарент с истим слоганом, док навијачи обавезно неколико песама посвете јужној српској покрајини. Због тога је интересантно видети какво ће бити понашање „Гробара“ на том дуелу, али и каква ће бити евентуална реакција УЕФА, односно да ли ће европска кућа фудбала задржати став да је реч о расизму.

Извор: Правда, Срби на окуп


Напиши коментар