Ранко Пивљанин: Жица око принца


bogorodica ljeviska crno belaУ Србију, земљу у којој се, у међувремену, све измешало, па и краљеви и дворске луде, долази један истински принц. Британски престолонаследник  Чарлс, у оквиру мартовске турнеје по Балкану, свратиће и код нас, а постоје индиције да ће отићи и до Косова са намером да обиђе неку од српских светиња.


Био је он тамо пре 17 година, али да обиђе британске трупе – део војске која је била логистика „милосрдном анђелу“ на чијим крилима су са Косова однети Срби, а светиње им остале  опасане бодљикавом жицом. И њих сад, између осталих, чувају исти ти британски војници од истих оних које су ослобађали „српског терора“.

Шта год било и како год било, свака добродошлица принцу Чарлсу који је био један од највећих донатора када је ваљало обнављати Хиландар изгорео у пожару и који често посећује Свету Гору.
И кад прође круг бодљикаве жице пре него што крочи у Високе Дечане, можда се запита да ли ће „културна баштина Косова“ – како српске цркве и манастире формулишу они који би да Косово прогурају у Унеско – ући тамо у пакету са бунтевима жице.

И да ли је нормално што су дуге цеви надгорњале црквене торњеве?

И да ли су Пећку патријаршију могли направити варвари на које су „харијери“  Уједињеног краљевства 1999. године истоварали килотоне бомби?

Биће питања и питања, постављаће се сама од себе, висиће на невидљивим папирима закаченим на  шиљке те бодљикаве жице, а биће и одговора.  За многе, будући британски суверен – што као почасни члан  Друштва Свете Горе, а нешто захваљујући по неком зрнцу православне крви која му кола венама –  зна одавно. Са неким ће се тек сусрести!
И зато, још једном, добродошао принче!

Аутор Ранко Пивљанин ради у компанији „Ringier Axel Springer“ као репортер, коментатор и уредник дневних новина „Блиц“
Извор: Искра


Напиши коментар