САД и финансирање антисрпства


"Пријатељско" означавање канцеларије једне НВО у Русија која је финансирана из иностранства. Превод; Страни агенти
„Пријатељско“ означавање канцеларије једне НВО у Русија која је финансирана из иностранства. Превод; Страни агенти

Недавно је Политика објавила серију текстова под називом „Путеви америчког новца у Србији“[1]. У једном од наставака[2] помиње се, на пример, да је интернет портал Е-новине „за промоцију етичких стандарда у новинарству“ добио, само у једној години (2011), 41.850 долара!

Print

Е-новине које су, за сваког ко је било када посетио тај сајт, прототип примитивног вређања сваког патриоте или демократе, чак и сваког ко мисли другачије – добијају од САД 3.000 евра месечно  „за промоцију етичких стандарда у новинарству“?! Какав апсурд!

Још 2008. године упозорио сам – цитирајући низ вулгарности с тог портала – да су Е-новине „псовачка страна `друге Србије`“[3]. Следеће године пак цитирао сам типичан антисрпски и шовинистички дискурс који доминира у Е-новинама[4]. Рецимо, коментатор под псеудонимом „Merc“ написао је:

„Против Срба се не бори ријечима, већ оружјем, прво пуцајући, па онда постављајући питања. Неће бити мира док и један Србин жив земљом на Балкану и свијету хода. Моје најдубље жаљење због напада на храбре маџарске младиће (наводно су, тада, у Новом Саду нападнута двојица младића само зато што су говорили мађарски – С. А), али да додам – Маџари су сами криви. Требали су од 1992. одбити служење војног рока у четничкој војсци. А досада су могли већ имати градску герилу и нападати полицијске станице у ноћи, дизати мостове у зрак, и припремати ослобођење Војводине од српске окупације. Мађарска војска треба заједно са хрватском и нашом да припреми план ослобођења и да се колико сутра крене у напад. Живјела Маџарска – смрт Србији!“ (после мог текста део цитираних коментара уклоњен је с портала Е-новина).

Али, уз 41.850 долара „за промоцију етичких стандарда у новинарству“ у Е-новинама, прави хит био је податак, изнет такође у Политици[5], да је тзв. Независном друштву новинара Војводине (НДНВ), амерички НЕД уплатио 242.000 долара, од 2012. до 2014. године, за „обезбеђење јавног дијалога о децентрализацији“!

НДНВ практично је приватна фирма Динка Грухоњића, уз сарадњу Недима Сејдиновића – који су неограничени број мандата председник и секретар НДНВ. Дародавци из САД-а, како нас обавештаваПолитика[6], Србију на свом сајту приказују без обе покрајине: дакле, не само без Косова, већ и без Војводине.

Предлог Магацин-а:

Активности НВО: Прича о страним плаћеницима

Грухоњићев сајт Аутономија инфо (www.autonomija.info), иначе је покренут 7. априла 2008. године, са жељом да се, како је речено, допринесе расправи о „уставноправном и политичком положају Војводине“. Поднаслов сајта био је „Војвођански идентитет“. Информативни део сајта, међутим, највише пажње поклања екстремним аутономашима – тачније, организацијама које се залажу за „федеративну Србију“ и „Војводину – републику“. Ипак, оно што посебно одликује овај сајт јесу коментари његовог уредника, Динка Грухоњића.

Јавност је о Грухоњићевом антисрпском сентименту (упакованом у обланду другосрбијанског грађанизма) стекла представу из чланка једне ирске новинарке, где су у поднаслову цитиране Грухоњићеве речи о Београду и Србији: „Тешко је веровати да може да постоји таква концентрација зла на тако малом простору“![7] Грухоњић је сличан антисрбизам демонстрирао и тексту „Србија као Сибир“[8], у којем пише: „Србија звучи као Сибир, пустош. Јеби га, оде Косово, пукла је `велика Србија`, крајње је време да смислите други начин за пљачку!“.

За њега је „ово друштво дубоко дегенерисано“[9], а „Србија никада није била грађанско друштво, то је одвајкада била друштвена маргина“[10]. Српско друштво Грухоњића подсећа на „свињац“[11], па чак и када хрли ка ЕУ оно није ништа боље од „глисте“, или „пантљичаре“[12]. Наравно, такво „дегенерисано“ и „прљаво“ друштво Војводину може само да „балканизује“[13] и „силује“[14].

Предлог Магацин-а:

Патриотизам и аутошовинизам у Србији

Према Грухоњићу, „колонијални однос Београда према `северној српској покрајини` никада се неће окончати“, због чега „незадовољство у Војводини расте и расте, једино што недостаје јесте политичка артикулација једног популизма који буја и тражи `вођу`“[15].

Осим тога што је, по Грухоњићу, „Војводина (…) за последњих четврт века уназађена као никада раније у својој историји“, овом аутору посебно смета „увођење ћириличних табли у Новом Саду“, јер „због таквих идеја смо ми већ довољно пропатили“[16], као што му смета и обележавање градске славе у Новом Саду, обележавање 94. годишњице присаједињења Војводине Србији и, уопште, свако присуство државе Србије северно од Саве и Дунава.

И не само да Грухоњић српско друштво назива „дубоко дегенерисаним“[17], он о Србима, као нацији, говори да су „мали примитивни народ“[18], док Србе из Бањалуке описује као „људе чудних физиономија и неартикулисаног језика“[19], проричући да ће им у будућности „ноге бити све краће, а погледи све тупљи[20]! А За децу која се играју петардама испред једне зграде у Новом Саду, а која су, како из текста произилази, српске националности, Грухоњић вели: „Слине, балаве, мало им је, иако се на све стране дими и пуши, и осећа се мирис барута у ваздуху. Они би, нема сумње, у руку узели праве пушке, пушкомитраљезе, снајпере, базуке, минобацаче… само да доврше покољ који су им очеви започели“[21].

Такав говор о било коме народу заиста мора бити означен као шовинизам и расизам, па није ни чудо да је Грухоњић у нашој јавности окарактерисан као „осведочени србомрзац“[22] и „ходајућа мржња према Србији и Србима“[23].

И сада, таквом Грухоњићу и таквом сајту, САД дају 120.000 долара годишње, или 10.000 долара месечно, за „промоцију децентралитзације“! Сајту који проповеда чист антисрбизам, распарчавање Србије и сецесију читаве једне покрајине од српске државе, такав сајт, дакле, промовише и награђује админстрација САД-а?!

Предлог Магацин-а:

Руси по кратком поступку: Међународне НВО на робију као страни агенти
Представници НВО које финансирају странци у Израелу ће морати да носе специјалне беџеве

Жалосно, да жалосније не може бити.

Предлог Магацин-а:

Ко су финансијери србомрзаца у Србији?
Иза невиног лика НВО најчешће стоје најеминентнији стручњаци за информациони, психолошки и неокортикални рат
Невладине организације као фактор унутрашњег разарања државе

Аутор: Слободан Антонић
Извор: Фонд Стратешке Културе

_____________________________
[1] http://www.politika.rs/scc/clanak/346224/Kome-stizu-dolari
[2] http://www.politika.rs/scc/clanak/346747/Kako-zaraditi-45-000-dolara-prestampavanjem-starih-tekstova
[3] http://www.nspm.rs/kulturna-politika/psovacka-strana-druge-srbije.html?alphabet=c
[4] http://www.nspm.rs/komentar-dana/da-li-je-i-ovo-govor-mrznje.html
[5] http://www.politika.rs/scc/clanak/346747/Kako-zaraditi-45-000-dolara-prestampavanjem-starih-tekstova
[6] http://www.politika.rs/scc/clanak/346747/Kako-zaraditi-45-000-dolara-prestampavanjem-starih-tekstova
[7] Justine McCarthy, „Living On The Frontline in Belgrade, Serbiа“, Sunday Tribune, 2008-11-30,http://www.tribune.ie/news/article/2008/nov/30/living-on-the-frontline-in-belgrade-serbia/; ова адреса данас не ради, али је чланак доступан на http://www.old.kvinnatillkvinna.se/en/article/3469.

[8] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-srbija-kao-sibir.html
[9] www.autonomija.info/gruhonjic-ko-danas-pali-zastave-sutra-ce-paliti-ljude.html.

[10] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-politicke-elite-su-samo-ogledalo-drustva.html
[11] www.autonomija.info/jesmo-li-svi-bagra.html
[12] Исто.

[13]www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-evropeizacija-srbije-ili-balkanizacija-vojvodine.html
[14] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-silovanje-vojvodine.html.

[15] www.e-novine.com/stav/32087-Ustavom-spava-upian-budi.html;
[16] Исто.
[17] www.autonomija.info/gruhonjic-ko-danas-pali-zastave-sutra-ce-paliti-ljude.html
[18] www.e-novine.com/stav/37057-televizijski-dom—spremni.html.

[19] Исто.
[20] Исто.
[21] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-2013-srbija-je-mordor.html.
[22] www.uns.org.rs/sr/desk/media-news/15086/di-su-nasi-tv-novci.html.
[23] www.vesti-online.com/Vesti/Kolumne/283266/Krastavo-lice-Novog-Sada


Напиши коментар