Широм земље дочекана српска Нова година (ФОТО)


Весеље у Новом Саду / Фото: Д. Дозет
Весеље у Новом Саду / Фото: Д. Дозет

Српска Нова година дочекана је на концертима и уз ватромет широм земље. Традиционалним ватрометом на Светосавском платоу испред храма Светог Саве тачно у поноћ у Београду је обележен почетак Нове године по јулијанском календару.

Ватромету је присуствовао велики број грађана, а претходно је у храму служено благодарење за прошлу и молебан за успешну и благословену Нову 2016. годину.

Грађани су на Светосавском платоу могли да се огреју уз кувано вино и ракију.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

У престоници није било дочека на трговима, али је дочек организован у многим ресторанима, кафанама и клубовима.

Више хиљада Новосађана и њихових гостију је на Тргу слободе уз наступ Горана Бреговића и величанствен ватромет дочекало православну Нову годину.

Нову српску годину, уз фолк певачицу Стојанку Новаковић – Стоју, јагодинско пиво и роштиљске кобасице на Градском тргу у Јагодини, дочекало је око 4.000 Јагодинаца.

Организатор Скупштина града, у првим минутама нове године, уприличио је и раскошан ватромет.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Иако је било готво преко четири пута више људи него на дочеку Нове године 31.децембра, било је мање пиротехнике, а за оне који су бацали петарде, полиција је на тргу зато ослободила простор, да не бацају у публику.

Организовани дочек је био и у Ћуприји, уз Биљану Сечивановић и Милоша Вујановића, у Свилајнцу са Снежаном Бабић – Снеки и Коктел бенд и Деспотовцу уз „Моравске бисере“.

Уз хитове Жељка Јоксимовића који је певао на платоу испред студентских домова у Косовској Митровици је свечано дочекана православна Нова година.

Фото: Новости
Фото: Новости

Дочек Нове године у Косовској Митровици протекао је уз јаке мере обезбеђења тзв.Косовске полиције чији су припадници били распоређени свуда по граду.

Жељко Јоксимовић је пре концерта изразио задовољство што је у Косовској Митровици, где, како је рекао, није био од 1997.године.

У оквиру прославе традиционалног српског празника, у централној градској улици Краља Петра Првог у Косовској Митровици претходно је отворена и „Улица отвореног срца“ где су на тридесетак штандова представљени туристички потенцијали Косова и Метохије, прехрамбени производи и пића аутентични за то подручје, а манифестација је била у знаку промовисања културних и духовних вредности и наслеђа српског народа на Косову и Метохији.

Подгорица: Срећна нова, уз анти НАТО потпис

Неколико хиљада грађана дочекало је Православну Нову годину на главном градском тргу у Подгорици, у организацији политичких партија и невладиних организација, на челу са Новом српском демократијом које се противе НАТО интеграцијама Црне Горе.

Фото: Новости
Фото: Новости

Наиме, грађани су позвани да дочекају Нову годину по Јулијанком календару на скупу који је назван “Не у НАТО” , а на тргу су се прикупљали И потписи за одржавање рефереднума о уласку Црне Горе у Алијансу.

Организатори су рекли да се ради о већ најављеној активности која нема класичан политички, али има препознатљив анти НАТО карактер, те одбацили оптужбе да се ради о злоуптреби верског догађаја у политичке сврхе.

Ове године, учесници скупа су, након дешавања на тргу, позвани на литију Булеваром Светог Петра Цетињског до Храма Хирстовог васкрсења, где митрополит СПЦ Амфилохије служи молебан.

Извор: Танјуг, Новости, Б92


Напиши коментар