Србија: Откривена биста војводи Степановићу у Дому Војске


Фото: РТРС
Фото: РТРС
Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић свечано је данас открио спомен-бисту војводи Степи Степановићу у Дому Војске, поручивши да су овог војсковођу красиле лична скромност, али и богата војничка каријера.

Свечаном откривању бисте војводи Степи у Дому Војске присуствовао је и Његова светост патријарх српски Иринеј.

Диковић је навео да му је велика част што открива спомен-бисту војводи Степи Степановићу и да веома поштује дјела великог војсковође који је једна од најмаркантнијих личности његовог времена.

„Одликује га богата војничка каријера крунисана командовањем Другом армијом Српске војске од Првог балканског рата до завршетка Првог светског рата. Креатор је прве и велике победе на Церу у Првом светском рату. Трасирао је путоказ свим слободољубивим људима који знају за шта се боре и могу победити, без обзира на снагу непријатеља“, каже Диковић.

Према његовим ријечима, Степа Степановић је својим знањем и ауторитетом мотивисао, командовао и побјеђивао, а задивио свијет успјесима током Првог свјетског рата заједно са војводама Живојином Мишићем, Петром Бојовићем и другим српским војсковођама.

Биста Степи Степановићу постављена је у ходнику Дома Војске. Бронзана скулптура рад је вајара Љубише Манчића и представља дио пројекта обиљежавања значајних јубилеја из српске ослободилачке историје, који је започео Медија центар „Одбрана“.

Предлог Магацин-а:

Последња реч војводе Степе била је – Напред!

Извор: СРНА, Искра


Напиши коментар