Српски основци направили робота за помоћ слепима!


Фото: screenshot YouTube
Фото: screenshot YouTube
Гојко Панић и Дарко Бирач, ученици седмог разреда ОШ „Ђура Јакшић“ у Каћу, освојили су прво место на програмерском такмичењу у Америци. Осмислили су робота који помаже слепима, а сада се спремају за одлазак на сајам иновација у Женеви.

Мали бели робот, налик мишу, зове се као и њихов тим „Финч“ и програмиран је тако да може да опажа препреке и заобилази их, као нека врста водича за слабовиде, преноси Novisad.com.

Поред тога, ови млади генијалци су осмислили и програм помоћу којег робот може и да прича, а енергију црпи путем УСБ прикључка.

„Мени много значи, али верујем да више значи онима који не могу да виде. Био сам врло изненађен и срећан и знао сам да ће нам то бити корак за ново програмирање. И желимо тиме да се бавимо и у будућности“, каже Дарко.

Три рачунара за 400 ђака

Ипак, у школи немају сјајне услове, па на свега три рачунара долази 400 ученика. Зато Гојко и Дарко раде на својим лаптоповима, а професорка даје све до себе да им изађе у сусрет.

Идеја им је први пут синула прошле године, када су са наставницом информатике Јасмином Јерковић били на истом такмичењу, које организује Асоцијација предавача компјутерских наука.

„Тада су упознали једног слепог човека, и били су фасцинирани како се он добро сналази и како је укопљен у друштво, упркос томе што не види. И зато су решили да осмисле нешто што ће помоћи таквим људима, и тако је настао мали робот. Ипак, није све текло лако, било је ту много рада, труда и препрека“, прича поносна наставница.

Гојко и Дарко су одговорили на задатак. Од њих је тражено да направе видео у којем ће објаснити како они користе савремене технологије. Њих двојица у су у видеу у трајању од два минута показали како њихов робот може да помогне слабовидим људима, и убрзо су стигле сјајне вести.

Освојили су прво место.

„Још увек смо под утисцима, не можемо да верујемо колико је ово велики успех. Ово, ипак, није први робот који нам је стигао, јер су ђаци пре две године освојили треће место на истом такмичењу. Ипак, ово је до сада незабележен успех и сада се радујемо јер смо добили позив од госпођице Силвије Трпковске представнице WIPO-а из Женеве за сајам иновација у овом граду, који је јако цењен“, истиче поносна професорка, а преноси Novisad.com.

Извор: Мондо


Напиши коментар