Шведска: Мигрант тинејџер убио радницу из прихватилишта


Фото: Танјуг/АП
Фото: Танјуг/АП
Радница у избегличком центру на западу Шведске подлегла је повредама након што ју је избо ножем млади тражилац азила, саопштила је полиција. Полиција наводи да се напад догодио у избегличком центру за малолетна лица без пратње.

Жртва, 22-годишња девојка, пребачена је у болницу, али је убрзо подлегла повредама, јавља АФП.

Полиција није желела да саопшти идентитет нити националност нападача, осим да се ради о веома младој особи, узраста између 14 и 17 година.

Нападач је ухапшен због убиства.

– Овакви случајеви постају све учесталији. Имамо све више инцидената као што је овај од доласка толико много избеглица – рекао је портпарол полиције Томас Фуксборг.

Национални комесар полиције Ден Елијасон затражио је данас додатних 4.100 полицајаца и помоћног особља у борби против тероризма, за депортацију миграната и полицијско збрињавање азиланата.

– Присиљени смо да одговарамо и реагујемо на велики број инцидената у прихватним центрима. У неким случајевима то захтева значајне полицијске ресурсе. То није био случај прије шест месеци и то значи да нећемо моћи да ефикасно одговоримо у другим областима – рекао је Елијасон шведској новинској агенцији ТТ.

Шведска је примила више од 160.000 тражилаца азила 2015. године. Ова земља је пооштрила своје прописе азила како би сузбила прилив миграната.

Извор: Срна, Блиц

Аустрија: Управник базена у Аустрији забранио улаз мигрантима

Управа градског базена у Медлингу покрај Беча забранила је улаз особама мигрантског порекла, преносе данас аустријски медији.

Упуство које је на улаз окачио Роберт Мајер шеф базена и одборник Народне партије Аустрије (ОВП) указује се да особе мигрантског порекла не смеју саме да уђу у базен, већ само уз пратњу неке друге особе. Социјалистичка омладина на то је одмах реаговала и упитала „Ако сам Аријевац могу ли на базен у Медлинг“, или „Колико тамно сме да буде боја моје коже да би ме особље базена пустило да уђем“.

Директор базена објаснио је да је, када је написао „људи мигрантског порекла“, пре свега мислио на малолетне избеглице. Према његовим речима запослени на базену не могу избеглицама тинејџерима, зато што не знају довољно немачки, да објасне правила.

„Ти људи“, како је додао, малтретирају запослене, али и улазе у свлачионице за жене, те носе на базену гардеробу коју користе на улици. Исто тако, казао је, покушали су да оштете аутомате.

Извор: Танјуг, Блиц


Напиши коментар