Света великомученица Анастасија Узорешителница

Фото: pravoslavnacrkva.ch
Фото: pravoslavnacrkva.ch

Данас хришћани СПЦ славе свету Анастасију Узорешитељницу, велику избавитељку од магије и враџбина и свих волшебних замки нечастивог.

Ова славна јунакиња вере Христове роди се у Риму у дому сенаторском и богатом, од оца паганина и мајке хришћанке. Од ране младости прилепи се љубављу ка Господу Исусу, руковођена у науци Христовој неким благочестивим учитељем Хрисогоном.

Приморана оцем Анастасија ступи у брак с неким незнабожачким властелином Публијем. Но, изговарајући се на женску болест, она никако не хте с њим ступити у телесне везе. Кад се муж утоппио на путу до Персије, света Анастасија поче слободно служити мученим хришћанима и својим великим наследством тешити сиромахе делећи им милостињу.

Пратила је исповедника Христова Хрисогона, а помагала је и страдалницима Христовим у Македонији, где би распозната као хришћанка, због чега би ухваћена и вођена на саслушања код разних судија.

Осуђена на смрт глађу светог Анастасија прележа у тамници тридесет дана без хране, хранећи се једино сузама и молитвом.

Потом стављена у лађу са још неколико хришћана да буде потопљена, но Бог је и од те смрти сачува.

Најзад би над огњем привезана ногама и рукама за четири коца, те предаде Богу душу своју свету. Пострада и пресели се у Царство Христово 304. године.

Њен манастир се налази у Грчкој 30 км од Солуна.

Богу служи света дева
Анастасија,
Вером, надом и делима,
Богом се сија.
Мужа, славу и богатство
дева оставља,
И сужњима радо служи.
Бога прославља.
Узе дреши, ране мије.
мученицима;
Узе дреши, даре даје.
a не узима:
Ни од људи ни од земље
плату не тражи,
Христом Богом душу своју
и срце блажи.
Прође мука, оста слава
Анастасије.
C ангелима сад на небу
она ликује.

Тропар (глас 4):

Овчица Твоја Исусе, Анастасија, зове силним гласом: „Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.“ Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Извор: Мондо

Напиши коментар