У званични Београд вере немам


Александар Вучић на манифестацији „Завјет слободи“ одржаној у бањалучкој дворани Борик поводом прославе дана Републике Српске
Александар Вучић на манифестацији „Завјет слободи“ одржаној у бањалучкој дворани Борик поводом прославе дана Републике Српске
Изгледа да по новом Вучићу народ РС и Војска Републике Српске нису били ништа друго него залудни и примитивни док су проливали крв стварајући РС, јер док су они крварили неко је негде у свету направио суперсонични воз и 3Д-штампач.


О деветом јануару (Св. Стефан) као дану Републике Српске писало се и причало, од тренутка када је Уставни суд БиХ својом пресудом практично забранио прославу Дана републике, надугачко и нашироко. Република Српска прославила је овај дан као и увек до сада, ипак са једном битном разликом. До сада су дан Републике Српске обележевале пре свега институције РС, док је код грађана овај дан услед прославе Божића и Св. архиђакона Стефана некако пролазио незапажено, а ни сама власт није се посебно трудила да овај дан заиста буде празник, јер уколико би негде прошли градом не би приметили неке велике разлике у односу на сваки други дан: Улице нису биле окићене, трговачке и угоститељске радње раде, народ жури на славу код родбине и пријатеља, итд.

Овај девети јануар био је другачији. Било је нажалост потребно да нам неко нешто забрани да би прорадио онај чувени српски инат па да Срби у РС коначно схвате да имају шта да прославе и да због тога треба да буду поносни. Институције РС су се заиста потрудили да се овогодишња прослава Дана републике из инситуција пренесе и на улице (бар у некој мери). Главне саобраћајнице у Бања Луци (а и многим другим градовима Српске) биле су окићене српским заставама, у Бања Луку је стигао цео врх Српске православне цркве на челу са Његовим преосвештенством патријархом српским г. Иринејом, као и цела влада Србије на челу са премијером Александром Вучићем, а све је директно преносио РТРС. Атмосфера код грађана је била добра и мој покушај да уђем у храм Христа Спаситеља није резултирао успехом јер је храм био дупке пун.

Централна манифестација под именом „Завјет слободи“ одржана је бањалучкој дворани Борик и имао сам прилику да присуствујем истој. Целу манифестацију режирао је Емир Кустурица и то се итекако осетило јер је (бар мени) програм био заиста одличан. Поред тога одсвирана и отпевана је и тренутно званична химна Реп. Српске „Моја република“ (коју искрен да будем не знам), али на моју општу радост и званично (од стране Уставног суда БиХ) забрањена химна „Боже правде“.

Након тога уследили су говори Александра Вучића, Милорада Додика и академика Матије Бећковића. Да је Бећковић сјајан говорник знамо сви, а да је Додик одавно са пута ка Западу скренуо ка Москви и то нам је познато, па је и говор председника РС био очекиван: прилично обојен патриотским набојем али довољно јасан да се каже оно што већина грађана РС мисли и осећа: да је РС историјска тековина српског народа и да тај народ ту тековини воли и брани до последњег.

Ипак, ја би се осврнуо на говор премијера Србије Александра Вучића. Сам чин појаве целе владе Србије на прослави званично забрањеног празника свакако је леп гест и требало би да охрабри грађане Српске да увиде да је Београд још увек ту за њих. Међутим, уместо јасних речи подршке Српској и институцијама РС Вучић је са бине понављао већ излизане фразе о подршци РС али и поштовању територијалног интегритета БиХ (као да прослава Дана републике исти доводи у питање?!?), наглашавајући посебно приликом говора о интегритету БиХ да он то каже у Бања Луци, али исто тако и у Сарајеву. Да се у Сарајеву томе радују, то ми сви знамо, а да Бања Луку и РС интегритет БиХ нимало не интересује такође је познато, али ето господар Вучић је поручио  Србима преко Дрине да је он нашао храбрости да то изговори у Бања Луци.

Посебно је запало за ухо како је Вучић српски народ ставио у исту раван са Хрватима и муслиманима током Првог, Другог и последњег Отаџбинског рата. Нисам до сада знао да смо током Другог светског рата држали концентрационе логоре смрти  у којима смо убијали друге народе или да смо нпр. у задњем рату направили неку акцију сличну „Олуји“ и протерали преко 200.000 људи друге нације из Србије и Српске. Али ето уз Вучића се увек нешто ново научи.

Али као да то све није било довољно српском Мартину Лутеру, он се одлучио да Србима преко Дрине одржи и једно краће предавање о томе како смо ми Срби (са обе стране Дрине) обична примитивна маса јер док се ми бринемо о границама и Републици Српској дотле око нас технологија напредује и сви се развијају. Изгледа да по новом Вучићу народ РС и Војска Републике Српске нису били ништа друго него залудни и примитивни док су проливали крв стварајући РС, јер док су они крварили неко је негде у свету направио суперсонични воз и 3Д-штампач.

Морам да признам Вучићу да му дајем за право када каже да смо као народ образовно заостали. Јесмо, али срећа његова је да јесмо, јер да нисмо он и његова с коца и конопца скупљена камарила не би никада владали у Србији. Нажалост РС на Београд не може да се ослони јер нема на кога да се ослони, а не зна се да ли су је мање подржавали ономад Тадић и његови „жути“ или ови данас који су спремни на све не би ли повећали своју моћ.

Република Српска ће уз Божју помоћ дочекати свој 25., а онда и многе друге рођендане.  Одлука Уставног суда БиХ неће бити спроведена уколико Запад и званично Сарајево опет не пронађу неке „Борисе, Вукашине“ међу Србима. Неколико десетина одлука Уставног суда БиХ тренутно нису спроведене, па заиста не постоји потреба да се спроведе и ова последња. Чак шта више велика је жалост што је политичка елита РС спровела одлуке тог тзв. „Уставног суда Бих“ о химни и грбу РС и самим тим лишила српски народ у РС химне „Боже правде“ и орла Немањића.

9.-januar-dan-Drzavnosti-RS

Републици Српској и њеним грађанима желим још пуно прослава деветог јануара као Дана Републике Српске, али и бољу политичку атмосферу и више слоге међу српским странкама у РС. Свима нам остаје да се уздамо у способност актуелних власти да се изборе са притисцима Запада, али и да се надамо да руска подршка Српској неће изостати јер само она тренутно осигурава преживљавање, док од званичног Београда тренутно можемо да се надамо само некој макети подршке, иако би и таква подршка вероватно била на (немирној) води.

Предлог Магацин-а:

24 године бастион си српства, срећан ти рођендан Републико Српска!

Аутор: Малешевић Жељко (политиколог)


Напиши коментар