Дани Москве у Београду: Бољшој театар, Гогољеви дани, руски филмови у Кинотеци…


Фото: Беоинфо
Фото: Беоинфо

Градоначелник Београда Синиша Мали састао се данас у Старом двору са амбасадором Руске Федерације Александром Чепурином, а главна тема разговора били су предстојећи Дани Москве у Београду 2016, који су планирани за крај септембра ове године.

Град Београд и градски Секретаријат за културу планирали су најсадржајнији годишњи програм представљања културе једног од наших партнерских градова, а саговорници су оценили да никада није била боља сарадња Србије и Русије у овој области.

Програм, између осталог, предвиђа организацију Гогољевих дана у Београду, која ће се реалитовати у сарадњи Филолошког факултета Универзитета у Београду и Града Београда. У оквиру програма у области културе предвиђено је и постављање споменика знаменитом руском архитекти Николају Краснову, представљање савремене руске драме у Установи културе Вук, реконструкција једне од фасада у центру Београда, рад руског архитекте, те ретроспектива руског филма у Музеју југословенске кинотеке.

Предвиђен је, такође, богат музички програм у организацији „Сава центра“ и Коларчеве задужбине који ће представити богату традицију руске класичне, националне и духовне музике у изведби солиста и ансамбала Баљшој театра и хора Московске патријаршије. Главни догађај из света музике ће бити гостовање светски познатог триа „Moscow Art Trio“, чија уметност представља врхунски спој класике, џеза и традиционалне музике, те наступ светске музичке звезде, виолинисте Вадима Рјепина.

Осим програма у области културе, предвиђен је долазак представника великих московских трговинских ланаца, заинтересованих за долазак српских произвођача на тржиште Москве. У плану је и учешће београдских ученика узраста до 17 година на великом међународном научном такмичењу у области природних наука „Научна олимпијада“, који ће бити организован у Москви и где је предвиђено учешће ученика из 30 партнерских градова Москве, укључујући Берлин, Париз, Лондон, Рим, Њујорк и Мексико.

Градоначелник је са своје стране обећао пуну финансијску и техничку помоћ неопходну за одлазак ових талентованих младих људи у Москву на „Научну олимијаду“.

Извоз: Беоинфо, Блиц


Напиши коментар