Џон Клиз, звезда „Монтија Пајтона“: Политичка коректност ће савремено друштво одвести у Орвелову „1984“


Џон Клиз, Фото: mkd.mk
Џон Клиз, Фото: mkd.mk
Џон Клиз, звезда „Монтија Пајтона“, сматра да ће политичка коректност савремено друштво одвести у поставку Орвеловог романа „1984“.

Клиз је рекао да му је недавно саветовано да не наступа у универзитетским кампусима, јер би се неко могао увредити због његових „сурових“ шала. Међутим, он сматра да је проблем у људима који не знају да контролишу своје емоције, па покушавају да контролишу туђе и плаши се да ће такав став претворити друштво у оно из Орвеловог романа.

„Ако почнете да размишљате тако да сваку реч мерите у страху да ћете неког увредити, више нема хумора. С хумором одлази и осећај за меру, а што се мене тиче, живимо у ’1984’“, рекао је Клиз.

Он је изјавио да би шале које је у серији „Фалични пансион“ (Фаwлтy Тоwерс) упућивао на рачун Немаца и његовог конобара Шпанца Мануела, данас сматране увредом и да се данас сваки облик хумора доживљава као критика.

Клиз објашњава да људи немају право да буду „заштићени од било каквих непријатних емоција“ и брани слободу израза за све комичаре света.

„Када сте у близини људи који су претерано осетљиви, не можете да се опустите, будете спонтани , јер не можете ни да претпоставите шта би следеће могло да их увреди“, каже он.

Извор: Б92


Напиши коментар