Јован Митровић: Исламски калифат и балканске државе


dzihad2Дешавања на Блиском истоку, велика ратна разарања и људска драма, понекад јавном мнењу у Србији и њеном региону делују веома удаљено. Међутим, када се у разматрање о повезаности сиријског ратишта са Балканом укључи чињеница да све више миграната пролази путањама које воде преко овог простора, и да са територије Републике Србије, Рашке области, Косова и Метохије, али и из суседне Босне и Херцеговине, припадници муслиманског становништва све чешће бивају регрутовани у редове Исламске државе, долази се до закључка да је балканско поднебље повезано са актуелним дешавањима у арапском свету.

Још од Другог светског рата, радикални исламски екстремисти су деловали на простору бивше Југославије. У том периоду историје, чувена 13. СС брдска дивизија Ханџар починила је тешке злочине над цивилним становништвом. Касније, током грађанског рата у СФРЈ, паравојна терористичка формација Ел Муџахедин је наставила са истом традицијом на простору средњег дела Босне и Херцеговине, а исламски екстремисти су се и на Косову и Метохији борили против Војске Југославије и југословенских полицијских снага, у саставу такозване „Ослободилачке војске Косова“.

Како у свом предавању истиче професор др Зоран Драгишић, са Факултета безбедности, циљне групе за регрутовање припадника муслиманске вероисповести са територије Републике Србије у редове ИДИЛ-а, су грађани бошњачке и албанске националности, затим Роми и мале муслиманске заједнице попут Турака и Горанаца. У Србији постоје две велике целине, у оквиру којих живи 220.000 муслимана. Прва обухвата Рашку област, односно градове Нови Пазар, Сјеницу и Тутин, и на њој претежно живе Бошњаци, а друга захвата простор Прешевске долине, односно Бујановац, Медвеђу и Прешево, и у том реону живе Албанци.

На младе људе се, како напомиње др Драгишић, делује процесом Радикализације, који обухвата три утицајне сфере. Прву чине активности радикалних имама. Они су махом добри говорници, веома образовани људи и вешти у манипулисању. Овакви верски учитељи су и сами радикализовани, најчешће у Бечу, где се налази једна од највећих испостава радикалног ислама. По томе је Балкан јединствен, јер једино на његовом простору екстремисти долазе са Запада и Истока, док у осталим деловима Европе пристижу искључиво са Истока. Верски поглавари који су индоктринирани преобликованим и искривљеним тумачењем вере, утичу на друге вернике директно – кроз проповеди, и индиректно – уз помоћ употребе електронских и штампаних медија, ради промовисања радикалне исламистичке идеологије. Другу сферу утицаја чине интернет сајтови, на којима се такође врши пропаганда и индоктринација, попут: http://putvjernika.com, www.stazomislama.com, balkanskiemirat.blogspot.rs, dzematfurgqan.blogspot.rs. Трећу представљају активности невладиних организација, на пример Ал Фуркан из Новог Пазара. Треба додати да велики новац у развој терористичких центара и јачање паравојних формација, улажу земље спонзори, попут Саудијске Арабије, као и утицајни лобији.

vehabije

Мотивација је чак и важнији фактор од наоружавања нових чланова. Млади људи незадовољни својим животом, прихватају екстремну идеју да је свети рат бољи него робовање. Свет је за њих неправедан и поприште насиља, како их уче њихове вође, и то је довољно да себи дају за право да на то насиље одговоре насиљем.

Резултати свих напора и активности терориста су, како наводи др Дарко Трифуновић, секретар Института за безбедносне студије при Факултету безбедности у Београду, стварање беле Ал-Каиде на простору Босне и Херцеговине и Косова и Метохије. Према подацима обавештајних служби, између 50 и 70 држављана Србије бори се у редовима Исламске државе. На Блиском истоку дејствује и такозвана балканска бригада, што по епитету бригаде само указује да се на сиријском ратишту не бори само вод или чета људи, већ далеко бројнији састав. Борци који се врате са ратишта, представљају опасност по националну безбедност и у улози скаута проналазе нове борце.

Др Дарко Трифуновић, посебно је нагласио да су безбедносне обавештајне службе откриле да џихадисти Исламске државе директно комуницирају са саборцима на простору Балкана, и то специјалним криптографским порукама и бинарним језиком. Једну такву поруку послао је Абу Бакр ел Багдади, вођа Исламске државе проглашен за првог њеног калифу и човек који тврди да је потомак Мухамеда. Он се њоме обратио његовим присталицама у Новом Пазару, које су одговориле на тајни позив на марш, окупивши се у великом броју.

Могућа решења за очување безбедности Србије и Балкана и одговори на јачање радикалног исламистичкогог екстремизма

Ако се настоји да се умањи утицај радикализације и спречи регрутовање нових регрута Исламске државе, пре свега се мора утицати на младе муслимане. То се најбоље може постићи пружањем помоћи у раду муслиманским вероучитељима.

Међутим, постоји подељеност међу муслиманима у Србији, коју је у свом излагању на конференцији нагласио проф. др Зоран Драгишић.  Једни подржавају Исламску заједницу Србије, са реис ул улемом Адемом Зилкићем на челу и седиштем у Београду, док су други привржени Исламској заједници у Србији, чија се управа налази у Новом Пазару, а предводи је муфтија Муамер Зукорлић.

Нејединство муслиманских верника, само додатно отежава комуникацију са њима и међу њима. Потребно је уједињење и интегрисање верских заједница. Оне морају сарађивати са великим обавештајним организацијама и правосудним органима. Помоћ се треба базирати и на сарадњи државних органа са повратницима са ратишта, који се често окрећу борби против радикализације, разочарани због лошег искуства које су понели са ратишта. Овакав рад је већ активан, као и помагање фамилијама појединаца који су тренутно на фронтовима на Блиском истоку, али и породицама које су изгубиле своје чланове у Сирији. Република Србија је изменила кривични закон, који се односи на учествовање држављана Србије у оружаним сукобима у свету, у оквиру страних оружаних формација, чиме је законски блокирала илегално и противправно ангажовање лица у терористичким паравојним јединицама.

Једну од највећих опасности по безбедност Републике Србије, представљају и терористи са Косова и Метохије, који су веома активни у борбама на Блиском истоку. Осим рушења српских гробаља, споменика, цркава и манастира на територији јужне српске покрајне, напада на Србе и друге неалбанце, терористички оружани састави теже да угрозе стабилност у области зоне копнене безбедности и реону Прешевске долине.

Извор: Видовдан


Напиши коментар