Косово и Метохија: Вехабије учитељи деци Бошњака у Гори


goraБез обзира на то што у образовном систему нема веронауке, „косовско министарство просвете“ у Гори запошљава око 40 хоџа, а међу њима су већина вехабије. Раде као просветари у школама на бошњачком језику (негде и без ђака), а предају од биологије и физике до језика, без обзира на квалификацију. Међу вехабијама који су наставници, има и појединаца који су радикалнији и на молитвама пропагирају међуверску мржњу.

Ове наводе потврдили су „Вестима“ добро обавештени извори из Приштине, којима због осетљивости теме нећемо објавити идентитет.

– У наставу на бошњачком језику у Гори укључене су и хоџе које раде у џамијама, а истовремено и као наставници „косовског образовног система“. У Крушеву су наставници већином вехабије, па чак и директор. Какав је то директор који у школу долази са брадом и кратким панталонама? У Рестелици је заменик директора је прилично радикалан – причају наши саговорници.

Они тврде да је већина таквих „наставника“ завршила „кечап (инстант) факултете“ за кратко време.

– Пошто немају адекватне квалификације, по потреби предају све. Сви у Гори знају за случај кад су једног вехабију питали на конкурсу шта би он могао да предаје, а он је одговорио да може шта хоће – кажу наши извори.

Поједини проповедници су искористили прилику да на платне спискове убаце и фамилију.

– Запослили су и жене и ширу родбину. На радном месту се појаве само када косовско министарство тражи да се оправдају плате. У Гори је тотално сиромаштво, људи тешко живе, а неке наше хоџе узимају и од народа и од институција, и за себе и за фамилију, додају наши саговорници.

Регрутовани из Аустрије

Наши саговорници кажу да са вехабијама у Гори немају проблема, и да то место није регрутни центар за одлазак у Сирију или Ирак.

– Једине особе за које смо чули да су урадили тако нешто су пореклом из овог краја, а врбовани су у Аустрији – кажу они.

Ови просветни радници раде и у школама без ученика, или само са једним. Зато у појединим школама на бошњачком језику „пријављују ученике из српског система да би оправдали своје плате“:

– На пример, у Драгашу у основној школи немају ниједног ђака у школи на бошњачком језику, али има наставника. У месту Кукљане у основној школи нема ђака, али има 10-ак наставника. У Броду има ђака, али је сто одсто неквалификован кадар. У Враништу ради хоџина жена, без адекватних квалификација. У Рапчи постоји само девети разред школе, а има 12 наставника.
Наши извори тврде да је то очигледан социјално и политички програм запошљавања, с циљем обезбеђивања сигурних гласова на изборима.

Скренули пажњу Кфора

Мештани Горе са којима смо разговарали кажу да су приметили да су молитве у појединим џамијама у којима на молитву долазе и вехабије скренули пажњу Кфора:

– Често се дешава да петком, у време молитве, приметимо припаднике аустријског Кфора као хеликоптером надлећу над џамијом.

Предлог Магацин-а:

Горанци, добри људи са Шар-планине (1)
Горанци, добри људи са Шар-планине (2)

Аутор: Ј. Л. Петковић
Извор: Вести


Напиши коментар